Regionieuws

17 okt 2019

Samen Zorgen Huis Leudal in Baexem: 

‘Mensen moeten ons nog leren kennen’

Mariabosch

De Limburger , Door Maikel Suilen 
Samen Zorgen Huis Leudal in Baexem: ‘Mensen moeten ons nog leren kennen’

Het Samen Zorgen Huis Leudal draait voornamelijk op vrijwilligers.Afbeelding: Jan-Paul Kuit

De voorgeschiedenis van het Samen Zorgen Huis in Baexem was lang en turbulent.
Hoe is het een halfjaar nadat de eerste tijdelijke bewoners werden verwelkomd?

De buitenkant van het voormalige klooster Mariabosch kan weliswaar een opknapbeurt gebruiken, maar eenmaal over de drempel blijkt het achterste gedeelte omgetoverd tot een sfeervol zorgcomplex met ruime kamers en her en der nog elementen uit het verleden.

Wiel Derikx, voorzitter van stichting Samen Zorgen Huis Leudal, geeft een korte rondleiding door het pand, zichtbaar trost op hetgeen bereikt is. De aanloop was er dan ook een van de lange adem, een pad van een kleine negen jaar vol met financiële en politieke hobbels.

Maar het Samen Zorgen Huis is inmiddels zes maanden onderweg. Derikx: „De meeste burgerinitiatieven stranden na zoveel obstakels.” Het maakt de voldoening des te groter.

Sociale contacten

In de huiskamer drinken de dames Joosten uit Haelen en Pouls uit Heythuysen een kop koffie, ze worden vergezeld door John Koolen, een van de vrijwilligers. „Met name de rust maakt het fijn om hier te verblijven”, zegt mevrouw Joosten.

Ze verblijft nu ruim een maand in het zorghuis om te herstellen van een verbrijzelde enkel. „En we doen hier sociale contacten op, ook met medewerkers. Ze nemen de tijd voor ons, dat is prettig.”

Tussenstap

Het Samen Zorgen Huis wil de schakel vormen tussen het ziekenhuis en de thuissituatie, een soort tussenstap, in beide richtingen. De instelling draait momenteel op zo’n 95 vrijwilligers en twintig zorgprofessionals. In de toekomst moet dat aantal gaan groeien naar 180 vrijwilligers, aldus Derikx.

„We moeten nu vaak een extra beroep doen op een aantal vrijwilligers. Dat is niet ideaal. Maar we zijn druk aan het werven en werken ook samen met het asielzoekerscentrum en scholen uit de regio. Elke week komen er een paar handjes bij.”

Ontwikkeling

Zo zijn ze nog volop in ontwikkeling, benadrukt Derikx. Ongeveer de helft van de achttien kamers is nu bezet over langere periode. Om uit de kosten te komen moeten structureel zo’n twaalf à dertien kamers bewoond worden. Een reëel doel, meent Derikx.

„Ik geloof dat uiteindelijk een volledige bezetting mogelijk is. Maar dat heeft tijd nodig. Mensen moeten ons nog leren kennen. Dat is nu het grootste doel; onze bekendheid vergroten. Over een jaar moet iedereen in Leudal van het Samen Zorgen Huis gehoord hebben.”


09 okt 2019
Een nieuw concept van het kienen bij Café Wat & Halfwat 
(woensdag 09-10-2019 de eerste keer. Verder elke tweede woensdag van de maand). Iedereen is welkom. Jong, oud, wel of niet uit Horn!
https://sites.google.com/site/nieuwsuitneer/Neers_nieuws/regionieuws
Iedere kienavond wordt steeds gehouden door een Hornse vereniging, onder begleiding van ervaren kienorganisatoren. En uiteraard wordt er gezorgd voor fantastische prijzen!!! In de pauze een tombola met mooie prijzen en gelegenheid een versnapering te nemen van friture 'Snackpoint Horn'.

Sept 2019
                            
https://sites.google.com/site/nieuwsuitneer/Neers_nieuws/regionieuws
Plattegrond terrein Smeets Handelsonderneming
https://sites.google.com/site/nieuwsuitneer/Neers_nieuws/regionieuws

https://sites.google.com/site/nieuwsuitneer/Neers_nieuws/regionieuws


https://sites.google.com/site/nieuwsuitneer/Neers_nieuws/regionieuws
https://sites.google.com/site/nieuwsuitneer/Neers_nieuws/regionieuws

02 juli 2019
Tv-documentaire van Neerse bodem
Trots presenteren wij; The Bronze Story. En trots zijn we! 

In de filmdocumentaire werkt de Neerse beeldhouwer Dirix aan de eervolle opdracht voor Weert. Het achtste ruiterstandbeeld van Nederland. Graaf van Horne te paard. De graaf woonde en werkte in de zestiende eeuw in Weert en hier in Leudal. 
https://sites.google.com/site/nieuwsuitneer/bezoekers-schrijven
Een man van betekenis voor het ontstaan van Nederland. 
De docu verhaalt van Jos Dirix én van de graaf. Creatie, historie en een vleugje drama. In de beelden zijn enkele bekenden te herkennen: Luuk Sijben, Simone Vestjens en Judith Oostra en in de productie was Marij Dorssers actief. 
Ook enkele paarden kunnen herkend worden! 

U bent getipt. Dinsdag 2 juli en woensdag 3 juli, 
21.00 uur Omroep L1: The Bronze Story.