Overig nieuws‎ > ‎

Gemeentenieuws

 
Zo 20 mei 2018
Fietsen langs 35 parels van Leudal.
In het kader van 10 jaar Leudal heeft Leon Moonen uit Roggel afgelopen jaar een initiatief ingediend om de “kleine parels” in Leudal te belichten. Iedereen kent wel de Leumolen, de Litsberg, St. Elisabeth enz., maar Leudal is ook rijk aan kleine gedenkstenen, beelden, gebouwtjes en monumentjes die elk hun eigen verhaal hebben.
Deze zogenaamde Kleine Parels zijn vaak onbekend bij de inwoners en toeristen.
De 35 kleine parels en hun verhaal zijn nu opgenomen in de Fietsknopenkaart en verdeeld over 4 routes die elk een eigen kleur hebben. Inwoners en toeristen kunnen een fietstocht kiezen en daarbij de kleine parels gaan bekijken. De fietstocht is naast ontspannend ook historisch informatief.
Afgelopen woensdag heeft de gemeente de nieuwe toeristische kaart uitgebracht en met een delegatie enkele kleine parels bezocht. Initiatiefnemer Leon Moonen was erbij en vertelde mooie verhalen.
Heeft u interesse in een Kleine Parel- fietskaart, ze zijn gratis verkrijgbaar bij het gemeentehuis, Bezoekerscentrum Leudal en diverse verblijfsaccomodaties van Leudal. 
Toeristische ondernemers kunnen de kaarten afhalen bij het gemeentehuis.
Ontdek Leudal op een informatieve en historische wijze en leer veel van de rijke geschiedenis.

Vr 04 mei 2018
Plantactie in de gemeenten Maasgouw en Leudal

Stichting IKL organiseert ook dit jaar een campagne voor het aanplanten van streekeigen landschapselementen. Bewoners of organisaties uit de gemeenten Maasgouw en Leudal kunnen gebruik maken van de speciale plantregeling. 

Het gaat hier om de aanleg van landschappelijk groen in de vorm van zowel loofbomen alleenstaand of  in groepen of rijen, hoogstamboomgaardjes, heggen of kleine bosschages.

De regeling biedt de mogelijkheid voor het verkrijgen van struiken en bomen met boompalen en boomkorf. Onderdeel van de regeling vormt een advies ter plekke en het opstellen een plantplant met een deskundige van de stichting IKL. 

Deze plantregeling wordt mogelijk gemaakt door de Gemeente Maasgouw 
en de Gemeente Leudal.
 
De campagne is gericht op versterking van het authentieke landschap én het vergroten van burgerbetrokkenheid. Grondeigenaren en plaatselijke organisaties zoals dorpsraden, buurtverenigingen, heemkunde- verenigingen en natuurverenigingen kunnen middels de plantregeling hun groene ideeën verwezenlijken.
 
Voor verdere informatie en aanmelden kunt u contact opnemen 
met Hermie van Es, h.vanes@ikl-limburg.nl, 06 12 19 84 96
 

Di 17 april 2018
Synthese organiseert in samenwerking met de Gemeente Leudal en Huis voor de Sport Limburg op dinsdag 24 april de bijeenkomst ‘is jullie vereniging AVG-proof?”. Jullie zijn vanaf 19.15 uur van harte welkom in De Bombardon te Heythuysen. Het programma start om 19.45 uur en duurt tot 22.00 uur. 
Tijdens deze bijeenkomst informeren wij jullie over de verplichtingen en risico’s voor de vereniging die de invoering van de AVG-wet met zich meebrengt. Op de bijeenkomst lichten we ook een online stappenplan toe, waarmee jullie zelf aan de slag kunnen gaan. Provincie Limburg stelt het stappenplan voor elke Limburgse vereniging kosteloos beschikbaar.

Aanmelden voor de bijeenkomst kan tot 20 april bij Eric Mestrom via e.mestrom@synthese.nl. Geef hierbij de onderstaande zaken aan:
- Welke sport- of cultuurvereniging aanwezig is
- Het aantal personen
- De functie binnen de vereniging