Overig nieuws‎ > ‎

Gemeentenieuws


Za 28 maart 2020
Aangescherpte noodverordening corona van kracht
Plaatsvervangend voorzitter van Veiligheidsregio Limburg-Noord, Rianne Donders–de Leest, heeft vrijdag 27 maart 2020 een nieuwe noodverordening vastgesteld. In deze verordening zijn de aangescherpte maatregelen vertaald die het kabinet afgelopen maandag aankondigde om de verdere verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk te voorkomen.
Met deze aangepaste noodverordening sluiten de gemeenten van Veiligheidsregio Limburg-Noord maximaal aan bij het landelijke beleid.
Verbod op groepsvorming
In de noodverordening is bepaald dat samenscholingen niet zijn toegestaan. Het is voor alle inwoners in de regio verboden om (in de publieke ruimte) zich op te houden in een groep van drie of meer personen, tenzij zij zich houden aan de minimale afstand van ten minste 1,5 meter. Personen die één huishouden vormen en kinderen tot en met 12 jaar zijn hiervan uitgezonderd.
Wijziging beleid markten
In de noodverordening tot nu toe was een verbod opgenomen voor markten. Met het nieuwe, landelijke beleid, in navolging van de uitspraken van minister Grapperhaus, is de eerdere noodverordening in overeenstemming gebracht met dit landelijk beleid. Hiermee is het mogelijk gemaakt, afhankelijk van de lokale situatie, markten toe te staan. Deze mogen uitsluitend bestaan uit foodkramen. Ook hier gelden de voorschriften voor afstand en hygiëne.
Eenduidige handhaving
Verder is gisteren afgesproken dat beide veiligheidsregio’s in Limburg zo veel mogelijk op de zelfde wijze gaan handhaven. “Vandaag hebben wij met alle burgemeesters van onze regio via een videoverbinding met elkaar gesproken. Over het algemeen zijn wij zeer tevreden over de manier waarop onze inwoners de maatregelen opvolgen. De noodverordening is vooral bedoeld om op te kunnen treden als dat nodig is”, licht burgemeester Donders-de Leest de genomen maatregelen toe
De noodverordening is vrijdagmiddag 
per onmiddellijke ingang van kracht gegaan.

Vr 27 maart 2020

Di 28 jan 2020
Natuurlijke bestrijding eikenprocessierups 
gemeente Leudal
Dinsdag 28 januari gaat IKL met haar Buitenkrachtbrigade bij ’t Maasveld te Neer ruim 100 koolmees nestkasten plaatsen. Deze worden opgehangen in opdracht van de gemeente Leudal en zijn bedoeld om op natuurlijke wijze de toenemende eikenprocessierups populatie te remmen.
https://sites.google.com/site/nieuwsuitneer/overig-nieuws/gemeente

Uit onderzoek is gebleken dat vogels zoals de koolmees dankbaar gebruik maken van de eikenprocessierups als lekkernij en voor het voeden van hun jongen. 

In samenwerking met de vrijwilligers van Groen Hart Leudal heeft IKL ervoor gezorgd dat deze nestkasten er komen. Kinderen van Jong Nederland Neer hebben de nestkastjes in elkaar gezet en voorzien van kleurrijke schilderingen. Na het plaatsen van de nestkasten bij ’t Maasveld volgen meerdere locaties binnen de gemeente Leudal.