Overig nieuws‎ > ‎

Gemeentenieuws


Wo 04 dec 2019
https://sites.google.com/site/nieuwsuitneer/overig-nieuws/gemeente

Topsporter te gast in de klas

Op dinsdag 3 december vond de tweede activiteit van KERNgezond Neer plaats. Groep 5 van basisschool De Kwir kreeg een echte topsporter in de klas om samen aan de slag te gaan met het onderwerp ‘gezond gedrag’.

Topsporter Karin Mennen was aanwezig. Karin was tot vorig jaar volleybalster bij Vc Peelpush, op het hoogste niveau in Nederland. Momenteel is zij krachttrainster van dit team.
https://sites.google.com/site/nieuwsuitneer/overig-nieuws/gemeente
Na een uitgebreide kennismaking met Karin waarbij alle vragen de revue passeerden werd er begonnen met het maken van een woordweb over ‘gezond gedrag’, waar dachten de kinderen hierbij aan en wat is het nu precies? Na het woordweb werd er verder gegaan met ‘opstekers en afbrekers’. Aan de hand van een verhaal ontdekten de kinderen het effect van positieve en negatieve opmerkingen na elkaar toe en wat de kracht van een compliment is. 

Na een leerzaam en leuk uur werd er afscheid van elkaar genomen. 
De volgende activiteit van KERNgezond Neer vind plaats op 6 februari 2020. 

KERNgezond Neer is een lokaal initiatief van Sport-Company en wordt mede mogelijk gemaakt door Aevitae en de gemeente Leudal.
KERNgezond Neer wordt mede mogelijk gemaakt door: GGD Limburg-Noord, Ria Joosten Catering & Evenementen, Spar Kuijpers, Bakkerij Christine de Echte Bakker, Mondzorg Limburg, Beurskens Tandtechniek, Geraets Metaalbewerking, Eetcafé ’t Raodhoes, Beeren Plantproducts, Friedesse Molen, Vestjens BV, Autobedrijf Peeters & Gubbels, Beurskens Tuinen, Park Leudal Oost, Hendrikx Genetics, J&P Derikx, Verheijden Financieel Advies Groep, Arte di Granito, Rederij De Veerman, Jac Hendrix,  Bongers Beeld Licht Geluid, Asperges van ‘Eutje oeth Naer’ en Melkveebedrijf van Melick, Rotary Club Venlo, Maas en Peel en Tandartsenpraktijk Neer.

Wo 20 nov 2019
Bezoek aan Bedrijvenpark Zevenellen en Geelen Counterlfow
Bezoek aan Bedrijvenpark Zevenellen en Geelen Counterlfow

Zo 17 nov 2019
‘Mooi Leven in Leudal’
=
'Varen over de Maas'
Vaar mee met onze nieuwe burgemeester mevrouw Désirée Schmalschläger tijdens een tocht over de Maas met passagiersboot “de Veerman”. 
https://bit.ly/2XlLqWJ

Zij wil graag met de inwoners van Leudal kennismaken en tevens horen wat ‘Mooi Leven in Leudal’ nu 
en in de toekomst voor u betekent. 

Uw reacties vormen de basis voor de nieuwe strategische visie van de gemeente Leudal richting de toekomst.
De boottocht start 30 november om 14.30 uur vanaf de kade in Neer 
en zal hier ook rond 16.30 uur eindigen. 
Aanmelden voor deze bijeenkomst is noodzakelijk. Let op: vol=vol. 
Klik voor meer info en aanmelden op bovenstaande foto!!

Di 05 nov 2019

Di 29 okt 2019
https://sites.google.com/site/nieuwsuitneer/overig-nieuws/gemeente

Gemeente Leudal heft 
relatief lage toeristenbelasting

Toeristen die een nachtje verblijven in een hotel in de gemeente Leudal betalen een relatief lage toeristenbelasting. Voor een gemiddelde hotelovernachting berekent de gemeente een belasting van €1,30. Dit blijkt uit onderzoek van vakantiesite Vakanty.nl dat de gegevens van COELO (Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden) analyseerde. 

De logiesbelasting in Leudal van €1,30 is dus lager dan de gemiddelde toeristenbelasting in de rest van Nederland (€1,38 per nacht), en ook lager dan het gemiddelde in de provincie Limburg (€1,52 per nacht). De duurste gemeente in de provincie Limburg is Maastricht met een toeristentax van €4,11 per persoon per nacht. 60 Nederlandse gemeentes heffen helemaal geen toeristentax. 
https://sites.google.com/site/nieuwsuitneer/overig-nieuws/gemeente
Over de toeristenbelasting
Elke gemeente mag toeristenbelasting heffen. De belasting wordt geheven bij onder andere hotels, campings maar ook particuliere accommodaties die worden verhuurd via Airbnb. 
Eigenaren berekenen deze belasting weer door aan hun bezoekers. Op die manier betalen bezoekers mee aan de voorzieningen van de gemeente. Inwoners hoeven geen toeristenbelasting te betalen bij een overnachting in de eigen gemeente. Van alle 355 gemeenten zijn er 295 gemeenten die een toeristenbelasting heffen.

Gemeenten heffen de belasting op verschillende manieren. Meestal is het een bedrag per persoon per nacht. Soms betalen toeristen een vast bedrag per boeking of een percentage van de kamerprijs. Sommige gemeenten hanteren een lagere belasting voor campings. De toeristenbelasting is al jarenlang een onderwerp van discussie. Hoteleigenaren zijn niet blij met de hoge tarieven omdat ze bang zijn voor ontevreden klanten of toeristen die uitwijken naar omliggende goedkopere gemeenten. Do 24 okt 2019
Duurzaam Multifunctioneel Bedrijvenpark Zevenellen
  Nieuw thuis voor vissen en ruimte voor twee kavels aan de haven

Vroeger gebruikte de elektriciteitscentrale op Zevenellen het koelwaterkanaal.
https://sites.google.com/site/nieuwsuitneer/overig-nieuws/gemeente
Diverse vissen hebben zich door de jaren heen het koelwaterkanaal op het bedrijvenpark in Haelen (Gemeente Leudal) eigen gemaakt.  Een plek waar vanuit de ontwikkeling van Zevenellen twee kavels zijn voorzien, liggend aan de kop van de haven. “Om deze twee kavels te kunnen realiseren, hebben we een deel van het koelwaterkanaal, gedempt,” vertelt John Giesen, gebiedsontwikkelaar bij Ontwikkelingsmaatschappij Midden-Limburg (OML). “Bij het uitzetten van de vissen zijn we zorgvuldig te werk gegaan. Met de plotselinge hitte én droogte van de zomer vroeg dat extra aandacht. Inmiddels hebben we de vissen een nieuwe plek bezorgd.” 
“Zowel via een lokale visser als ook vanuit het flora- en fauna-onderzoek wisten we dat er vissen leven in het koelwaterkanaal,” vertelt John Giesen, gebiedsontwikkelaar bij OML. “Dempen van het kanaal is dan niet zomaar aan de orde. Dat vraagt aandacht voor de vissen. Daarbij hadden we een tweetal opties: dat de vissen naar het deel van het voormalig koelwaterkanaal zwommen dat open bleef of ‘verhuizen’ naar de haven.”
Karpers, baarsjes en roofblei
“De werkzaamheden voor het dempen van het koelwaterkanaal zijn uitgevoerd onder toezicht van een ecoloog. Een gedeelte van de vissen is zelf naar de haven gezwommen een gedeelte is naar het diepste gedeelte van het koelwaterkanaal gezwommen wat niet gedempt is. We zijn begonnen met het dempen in het ondiepste gedeelte van het kanaal. Op die manier zijn de vissen rustig naar het diepste gedeelte gezwommen en vandaaruit naar het gedeelte dat open blijft. Het laatste deel van het dempen was even spannend. Door de plotselinge hitte en droogte afgelopen zomer ontstond er zuurstoftekort in het water van het laatste stukje koelwaterkanaal. Gelukkig hebben we met behulp van enkele pompen vers water in het kanaal kunnen pompen. Tijdens het laatste vangmoment hebben we nog 25 karpers, 2 baarsjes en een roofblei kunnen vangen. Deze zijn allemaal uitgezet in de haven,”  vertelt John.
Groen verblijfsgebied en opvang overtollig regenwater
https://youtu.be/aGmpMXInYzg
Klik op de tekening , voor een video!!
“Het deel van het koelwaterkanaal dat in stand blijft, richten we in als een groen verblijfsgebied. In dit deel van Zevenellen kunnen straks mens, dier en insect samen van het groen genieten. Daarnaast zetten we het resterende koelwaterkanaal in als infiltratiebuffer voor het overtollige regenwater, afkomstig van de nieuwe kavels.”
Kavels aan de haven
Met het dempen van een deel van het koelwaterkanaal, is er ruimte ontstaan voor twee, zogenaamde watergebonden kavels. Liggend aan de kop van de haven in een gebied met aansluiting op de Maas.  Ideaal voor bedrijven die de haven willen gebruiken voor aan- en/of afvoer van materialen/goederen over water. Zevenellen kent zowel via de weg als via het water uitstekende verbindingen.

Wo 23 okt 2019

 https://sites.google.com/site/nieuwsuitneer/overig-nieuws/gemeente


75 jaar bevrijding in Limburg in

 herinneringen.

Veel Limburgers hebben verborgen schatten uit de Tweede Wereldoorlog en dan met name uit de tijd van de bevrijding. Oorlogsattributen, verzetskrantjes, briefkaarten, foto’s, bodemschatten of andere vaak persoonlijke herinneringen.

Laat jouw herinnering zien

https://sites.google.com/site/nieuwsuitneer/overig-nieuws/gemeente

Heb jij één of meerdere bijzondere voorwerpen die je wilt laten zien? Dat kan door in je eigen huis, voor het raam, een tijdelijk Vensterbank Museum in te richten. Met deze bijzondere museumactie wordt de Tweede Wereldoorlog en dan vooral de bevrijdingstijd letterlijk tastbaar en komen de verhalen van gewone Limburgers uit de hele provincie tot leven.

Doe je mee?
Mail dan je naam, adres, museum stuk(ken) en het verhaal daar achter naar:Vensterbankmuseum@limburg.marketing

Dan ontvang je snel meer informatie en kun je beginnen met het inrichten van je museum.

Voor mee informatie : https://vvvmiddenlimburg.nl/nl/vensterbank-museum

Wo 16 okt 2019
https://sites.google.com/site/nieuwsuitneer/overig-nieuws/gemeente
Van Zevenellen tot GaiaZOO: 
wildbeheer nu en in de toekomst

Marc Sijben (jachthouder van stichting FEIT) en Wim en Jo Kuijpers uit Buggenum ? hebben al meer dan 15 jaar de jachtrechten op Duurzaam Multifunctioneel Bedrijvenpark Zevenellen in de gemeente Leudal. 
Maar ze doen veel meer dan alleen jagen. Van het beheren van de wildstand  tot genieten van flora en fauna, van het bedenken en uitvoeren van een patrijzenveld tot redders in nood en hun blik op de toekomst.
https://sites.google.com/site/nieuwsuitneer/overig-nieuws/gemeente
Wim en Jo Kuijpers hebben al meer dan 15 jaar de jachtrechten op het in ontwikkeling zijnde Bedrijvenpark Zevenellen. Maar ze doen veel meer dan alleen jagen. Wim vertelt: “Van de honderd keer dat we het terrein bezoeken, hebben we maar een paar keer het jachtgeweer bij ons.” 
Jo (links) en Wim (rechts) Kuijpers bij het patrijzenveld: ‘Wildbeheer en bestrijding blijven we met plezier doen, ook als er op Zevenellen bedrijven staan.’
Ze beheren het terrein als het om de wildstand gaat. Op de vraag ‘Wat voor wild komen jullie tegen?’, antwoordt Wim: “Oh dat is heel divers:  we  komen vossen, konijnen, eenden, ganzen, fazanten en patrijzen tegen.” Jo vult aan: “Ik heb laatst ook weer een haas gezien. Dat was al een tijd geleden. Ook de das hebben we in het verleden vaak gezien.” De heren weten precies waar de dieren zich ophouden en hoeveel er van elke soort rondlopen. Die gegevens geven ze weer door aan de FaunaBeheerEenheid. Zo krijgen we een beter beeld van het bestaan en de verspreiding van bepaalde diersoorten op Zevenellen”.
Bloemen en patrijzen
In het voorjaar hebben de heren in overleg met OLM een strook grond ingezaaid met bloemen en planten. Die zijn goed als leefgebied voor de patrijs. De patrijs kan namelijk extra bescherming  gebruiken. De ingezaaide strook ligt naast het koelwaterkanaal. Zijn er dan nu ook daadwerkelijk meer patrijzen? Daarop antwoordt Jo volmondig ‘ja’.  “We hebben dit jaar al wat patrijzen én ook fazanten gezien. De Provincie Limburg heeft meerdere stroken grond langs de Maas laten inzaaien. En het begint effect te hebben.”  Ook als het bedrijvenpark klaar is, blijft de ingezaaide strook een groene zone.
Van Zevenellen tot GaiaZOO
Jo straalt helemaal als hij verder vertelt: “Laatst zat ik op de uitkijk en kwam er een winterkoninkje vlak voor mijn neus zitten. Fantastisch en helemaal niet bang.” Er zitten veel vogels bij Zevenellen. Zo zien we ook vaak een ijsvogel bij het koelwaterkanaal. Ganzen zitten er soms te veel. Die moeten we dan afschieten om schade aan de gewassen te voorkomen. De afgeschoten ganzen die niet door mensen wordt opgegeten, gaan naar Kerkrade. Naar GaiaZOO. De leeuwen daar zijn helemaal gek van een lekkere gans.”
Redders in nood
Daar waar het kan, helpen ze ook dieren en vogels die in de problemen zijn gekomen. Zo vertelt Jo dat hij een keer een uil heeft gered. Die zat met een pootje vast in een oude deur die op het terrein lag. “Ik heb er gewoon mijn jas overheen gegooid en heel voorzichtig zijn pootje losgemaakt.”

Een ander verhaal is de redding van een zwaan. Een zwaan was terecht gekomen in een betonnen opvangbak op het Attero-terrein. Omdat zwanen een flinke aanloop moeten nemen voordat ze kunnen vliegen, kon deze niet uit de bak komen. “We hebben de zwaan gevangen en er voor gezorgd dat deze ons niet kon verwonden met de vleugels of de hals. Daarna hebben we hem losgelaten in de haven, waar de partner al dagen rondzwom. De zwanen waren dolblij weer bij elkaar te zijn.”
Wildbeheer en schadebestrijding ook in toekomst nodig
Op de vraag wat ze van de ontwikkelingen op Bedrijvenpark Zevenellen vinden, zegt Jo: “Dat is een goede zaak. Het is goed voor de regio dat er nieuwe bedrijven met nieuwe banen komen.” Ze vinden het jammer dat er minder ruimte komt voor de jacht. Maar, wildbeheer en schadebestrijding blijft nodig. De strook die nu is ingezaaid, blijft een groene zone.  “Dat beheer en bestrijding blijven we met plezier doen, ook als er op Zevenellen bedrijven staan.”
https://sites.google.com/site/nieuwsuitneer/overig-nieuws/gemeente


Op het bedrijvenpark Zevenellen is een nieuwe dassenburcht gebouwd. Hopelijk voelt de das 
zich snel thuis. 
Wo 09 okt 2019
Regionale samenwerkingspartners 
op bezoek bij Zevenellen
Duurzaam Multifunctioneel Bedrijvenpark Zevenellen kan een belangrijke bijdrage leveren aan de economische ontwikkeling van de regio. Dat maakte dat ambtenaren van de gemeente Weert, Nederweert en Leudal onlangs een kijkje namen in Haelen. Na een toelichting van John Giesen, gebiedsontwikkelaar bij Ontwikkelingsmaatschappij Midden-Limburg (OML), kregen zij een rondleiding over het bedrijvenpark Zevenellen.
https://sites.google.com/site/nieuwsuitneer/overig-nieuws/gemeente
Hans Corsten, organisator van deze excursie vanuit Gebiedsbureau Weert – Nederweert – Leudal: “Vanuit deze (hernieuwde) kennismaking, zowel met OML, het bedrijvenpark Zevenellen als met elkaar, is het nog makkelijker onderling kennis uit te wisselen. 
Zo spraken we tijdens de excursie ook over het begrip ‘biobased’, wat één van de uitgangspunten is voor Zevenellen. 
Bij ‘biobased’ wordt vaak aan de agro-sector gedacht, maar er zijn veel meer sectoren bij betrokken. Mooi om te zien hoe de nadere kennismaking ook de verdere samenwerking verstevigt. De aanwezige ambtenaren spreken regelmatig ondernemers, die op zoek zijn naar een vestigingsplek. Mooi als we die binnen de regio kunnen doorverwijzen. Daarmee werken we ook samen aan de regionale werkgelegenheid. Het begint allemaal met verbinden, partijen samen brengen,” aldus Hans Corsten.
Open Dag
OML organiseert in samenwerking met o.a. de gemeente Leudal en Strukton Civiel Zuid in 2020 een Open Dag voor omwonenden en overige geïnteresseerden. Nadere informatie volgt.

Vr 27 sept 2019
https://sites.google.com/site/nieuwsuitneer/overig-nieuws/gemeente
Klik hierboven , voor de gehele nieuwsbrief!

Di 17 sept 2019
Biodiversiteitswandeling IKL een groot succes!

Mooie groep ervaarde hoe het landschap te lezen en biodiversiteit te leren
Op dinsdag 10 september had Stg. IKL in samenspraak met de gemeente Leudal een biodiversiteitswandeling georganiseerd. De gemeente Leudal heeft dit als speerpunt in hun beleid hoog in het vaandel staan.
Met bijna 30 deelnemers kreeg het IKL een aandachtig gehoor en kregen de deelnemers heel wat informatie.
Een van de aspecten was de leesbaarheid van het landschap en hoe mensen hierin werken en zo inzet plegen voor de biodiversiteit. Vanuit compensatie Buggenumse Veld zijn er mogelijkheden in deze randzone die landschap en biodiversiteit een impuls geven. Vandaar een mooi moment om een parel in het landschap te openen, zijnde een landschapspoort bij melkveebedrijf Jacques van Melick en familie.

Foto: Een landschapspoort welke zicht biedt op het fraaie landschap! Smaakt naar meer!
Tijdens de wandeling kreeg men naast info over landschap ook veel weetjes over biodiversiteit. Wat is dit en wat moet je doen, maar juist ook niet doen! Juist stimuleren bloei en laten staan van natuurlijke randen en overhoeken is iets waar o.a vlinders blij mee zijn. Maar ook de landschapselementen, gemengde hagen, poelen, etc. geven een scala aan variatie, dus enorm veel biodiversiteit.
Afsluitend aan de mooie avond verkregen we een toelichting op het melkveebedrijf van Jacques van Melick, die vol verve vertelde over het bedrijf en hoe hij inzet pleegt voor biodiversiteit. Een mooie combinatie op het bedrijf dat nu met Natuur Inclusief Beheer vanuit IKL in de regio steeds meer aandacht en uitvoering krijgt!
Een mooie wandeling, die stof ter inspiratie gaf en weer leidt tot ambassadeurs biodiversiteit!
Meer info:
IKL, Ron Janssen
06-21616063

Ma 02 sept 2019
In september start de nieuwe burgemeester van gemeente Leudal. 
Op 3 september wordt mevrouw Schmalschläger tijdens een bijzondere raadsvergadering in kasteel Groot Buggenum beëdigd. 
https://sites.google.com/site/nieuwsuitneer/overig-nieuws/gemeente
Aansluitend is er vanaf 20.30 uur de gelegenheid om aan de burgemeester uw felicitatie over te brengen en persoonlijk kennis te maken met haar en haar gezin. Iedereen is welkom. 
Tevens is deze bijeenkomst LIVE te volgen op uw tv via het kanaal van Omroep ML 5 of via de website van Omroep ML5: https://www.ml5.nl/ . 
Herhalingen: van donderdag 5 t/m zondag 8 september 
dagelijks om 15:00 en 20:00 uur.

Wo 28 aug 2019
https://sites.google.com/site/nieuwsuitneer/overig-nieuws/gemeente
https://sites.google.com/site/nieuwsuitneer/overig-nieuws/gemeente

Vr 23 aug 2019
Na 36 jaar werkzaam te zijn geweest in het openbaar bestuur, 
waarvan de laatste 12 jaar in de functie als burgemeester 
van de gemeente Leudal neemt Arno Verhoeven 
25 augustus afscheid van de inwoners. 
Hij neemt op die dag op twee locaties afscheid. 
https://sites.google.com/site/nieuwsuitneer/overig-nieuws/gemeente
Iedereen is van harte welkom!

Vr 16 aug 2019
Wethouder Martens plaatst eerste informatiebord patrijs
 
Het gaat slecht met de patrijs, de boerenlandvogel komt nog maar op enkele plekken in ons agrarische landschap voor. De vooruitzichten zijn ronduit sober, des te belangrijker dat in Grathem actieve vrijwilligers en agrariërs de hadden ineen slaan om het leefgebied van deze prachtige vogel te beschermen.
 
https://sites.google.com/site/nieuwsuitneer/overig-nieuws/gemeenteFoto: IKL
Samenwerking tussen agrariërs en vrijwilligers
Sinds 2017 is er een actieve groep vrijwilligers aan de slag om het leefgebied van de patrijs te beschermen. Nadat men het besef had dat de soort nog maar sporadische gezien werd in het veld, is er aan de bel getrokken bij de stichting IKL (Instandhouding Kleine Landschapselementen). In opdracht van de gemeente ondersteunt IKL de vrijwilligers om de verschillende plannen uit te werken. 
 
Patrijzen leven in open en halfopen landbouwgebieden, bij voorkeur in akkers. Een gunstig leefgebied heeft een verscheidenheid aan gewassen en veel lijnvormige landschapselementen zoals kruidenrijke bermen, akkerranden, houtwallen, hagen en overhoekjes.
Omdat deze elementen niet meer veel voorkomen in onze huidige landbouwstructuur leggen agrariërs bloemrijke percelen aan met een speciaal graan/ bloemen mengsel waar de patrijzen voedsel en schuilmogelijkheden vinden.
Houtwallen en hagen worden door vrijwilligers uit Grathem gerealiseerd met hulp van de schoolkinderen van basisschool de Klink in Grathem. Een leerzame en ook leuke klus voor de kinderen om o.a. met boomfeestdag te doen.
Naast dat de kinderen weten dat er patrijzen in het buitengebied van Grathem leven, willen we dit ook graag omwonende laten weten.  Juist daarom hebben we samen met de partners in dit project informatie borden ontwikkeld over het leven van de patrijs. Deze borden worden geplaatst op locatie waar veel fietsers en wandelaars voorbij komen. Bij de bloemrijke percelen komen ook informatie borden over de inzet die de agrariër daar realiseert.
Het eerste informatie bord is geplaatst door wethouder Martens van de gemeente Leudal op 15 augustus 2019. Ook weer met deze stap proberen we samen te zorgen voor de patrijs.

Di 02 juli 2019
Informatieavond

Di 25 juni 2019
Zorgen over toenemend 
aantal processierupsen. 
D66 Leudal maakt zich zorgen over het toenemend aantal processierupsen in de gemeente. 
Dit jaar komen er naar verwachting drie keer zoveel rupsen naar ons land als t.o.v. het recordjaar 2018. D66 Leudal ontving de afgelopen weken diverse klachten over de processierups in onze gemeente: Bijv. op het sportpark in Haelen en op de ligweide van Zwembad 't Ligteveld. Wij zijn benieuwd naar de huidige aanpak en hoe de gemeente dit in de toekomst blijft bestrijden.
De gestelde raadsvragen door raadslid Andre Kierkels (D66) 
treft u hieronder aan!
https://sites.google.com/site/nieuwsuitneer/overig-nieuws/gemeente
https://sites.google.com/site/nieuwsuitneer/overig-nieuws/gemeente

Zo 02 juni 2019

Artikel: De LImburger

 Leudal gaat optreden 

tegen lachgasgebruik

Om overlast door het recreatief gebruik van lachgas te verminderen, wil het college van B en W in Leudal daarover een aparte bepaling opnemen in de zogeheten Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

DOOR REMCO KOUMANS

https://sites.google.com/site/nieuwsuitneer/overig-nieuws/gemeente


HEYTHUYSEN

Op plekken waar het gebruik van lachgas leidt tot overlast moeten mensen voortaan beboet kunnen worden.

Lachgas wordt de laatste jaren steeds populairder als genotsmiddel, voornamelijk onder jongeren. Het gas wordt in een ballon gespoten waarna het wordt geïnhaleerd door het gas uit de ballon in te ademen. Gebruik van het lachgas is niet strafbaar. Bij gebruikers leidt het tot een kortdurend euforisch effect.


Toename

De gemeente Leudal constateert dat het aantal meldingen van overlast door lachgasgebruikers 


toeneemt. Daarbij blijven de kenmerkende lachgaspatronen vaak als afval achter op straat.


Als de gemeenteraad daarmee in juni instemt wordt in de nieuwe APV de regel opgenomen dat ‘het 


gebruiken van lachgas in het openbaar gebied verboden is als daardoor hinder ontstaat voor personen


of de openbare orde of als daardoor de openbare veiligheid, de volksgezondheid of het milieu in gevaar


komt’. Als dat door handhavers van de gemeente wordt vastgesteld, kan er een boete worden


uitgeschreven.

Onderzoek

Ook landelijk wordt een toename geconstateerd van het recreatief gebruik van lachgas onder jongeren. Hoe schadelijk het recreatief gebruik is voor de gezondheid wordt door het Trimbos Institituut onderzocht. Deze zomer moeten de resultaten bekend zijn en zal staatssecretaris Blokhuis (Preventie) de risico’s van lachgasgebruik op een rij zetten.

Zo 26 mei 2019
Gewijzigde openingstijden gemeentehuis!
De komende weken zijn er een aantal gewijzigde openingstijden 
voor het gemeentehuis in mei en juni 2019

Donderdag 30 mei: Hemelvaartsdag
Het gemeentehuis is voor bezoekers gesloten. Ook telefonisch zijn we niet bereikbaar. Het bureau van de burgerlijke stand is op deze dag gesloten. Voor het doen van geboorte- en overlijdensaangiften kunt u vanaf dinsdag 3 juni weer op het gemeentehuis terecht.

Vrijdag 31 mei: Collectief verlof
Het gemeentehuis is voor bezoekers gesloten. Ook telefonisch zijn we niet bereikbaar. Het bureau van de burgerlijke stand is op deze dag gesloten. Voor het doen van geboorte- en overlijdensaangiften kunt u vanaf dinsdag 3 juni weer op het gemeentehuis terecht.

Vrijdag 7 juni: Personeelsdag
Het gemeentehuis is voor bezoekers gesloten. Ook telefonisch zijn we niet bereikbaar. Het bureau van de burgerlijke stand is van 10.00 uur tot 11.00 uur uitsluitend geopend voor het doen van geboorte- en overlijdensaangiften. Wilt u een medewerker spreken hierover? Bel dan tijdens de speciale openingstijden naar (0475) 85 90 00, via keuze 1 krijgt u een medewerker aan de lijn.

Maandag 10 juni: Tweede Pinksterdag
Het gemeentehuis is voor bezoekers gesloten. Ook telefonisch zijn we niet bereikbaar. Het bureau van de burgerlijke stand is op deze dag gesloten. Voor het doen van geboorte- en overlijdensaangiften kunt u vanaf dinsdag 11 juni weer op het gemeentehuis terecht.

Do 02 mei 2019
https://sites.google.com/site/nieuwsuitneer/overig-nieuws/gemeente

Ma 25 maart 2019
Alle stemmen zijn geteld! Ontzettend bedankt voor jou stem! 
371... 
stemmen dat zijn er een heleboel. Maar geen zorgen, dat zijn er nog lang 
niet genoeg om gekozen te worden. Wellicht over een paar jaar! )
https://d66.nl/?ad

Mede dankzij jouw stem blijft D66 in Limburg een partij die ertoe doet. 
Ik wens mijn partijgenoten Hans, Marlou en Leon ontzettend veel succes 
de komende vier jaar in de Provinciale Staten. Daar waar mogelijk zullen 
wij ze vanuit Leudal & Maasgouw ondersteunen.


D66 zet nu even een klein stapje terug. Maar wij blijven altijd strijden 
voor een vrije en open samenleving. Waarin het niet uitmaakt waar je 
vandaan komt, van wie je houdt of waar je in gelooft. Wij vechten voor 
respect voor elkaar. Voor tolerantie. En dat blijven we altijd doen!

Steun het optimisme. 
Sluit je, net als velen de afgelopen dagen deden, 
aan.
Klik op de afbeelding
Gr Jort Raemakers

Woe 02 jan 2019
Nieuwjaarsreceptie

Het gemeentebestuur van Leudal nodigt u graag uit voor de openbare nieuwjaarsreceptie.Deze vindt plaats op donderdag 3 januari 2019 in De Bombardon, St. Antoniusstraat 2 in Heythuysen.
U bent van harte welkom!
Huldiging kampioenen
https://sites.google.com/site/nieuwsuitneer/overig-nieuws/gemeente
foto via Nederweert24
Tijdens deze avond zullen ook de kampioenen en degenen uit Leudal die een bijzondere prestatie hebben geleverd worden gehuldigd.
Programma voor deze avond
19.00 uur Aanvang nieuwjaarsreceptie
20.10 uur Toespraak burgemeester
Voordracht gedicht door stadsdichter Frits Criens
20.30 uur Huldiging kampioenen Leudal, gevolgd door gezellig samenzijn
22.00 uur     Einde