Bezoekers schrijven april 2023

Vr 28 april  2023

Onderstaande ondernemers , hebben samen met KVW
van KONINGSDAG een onvergetelijk feest gemaakt.
Namens Gaer nao Naer SUPERRRRRRR

Do 27 april  2023

Uitnodiging lid, 

niet lid toernooi 

2023
Beste leden en niet-leden,

Ook dit jaar spelen we weer een toernooi waarbij een lid samen met een niet-lid.
De eerste drie avonden worden gespeeld op de vertrouwde
woensdagavond en de finale op een vrijdagavond.

De speeldatums zijn de woensdagen 17,24 en 31 mei en vrijdagavond 9 juni.

Het is de bedoeling dat iedereen minimaal een keer speelt per avond.
Voor de leden geldt, zoek een talentvolle koppelgenoot om mee samen te
spelen en de niet-leden kunnen een van onze eigen sterren van de beugelclub benaderen of zich los aanmelden waarbij de organisatie een koppelgenoot zoekt.

In voorgaande jaren hadden we vaker problemen met het verzetten van wedstrijden.
Om dit op te lossen kun je bij een van de drie woensdagen aangeven
dat je die dag niet kunt. 

De finaleavond kunnen geen wedstrijden verzet worden.

De aanvang zal op alle avonden om 19:30 zijn.
De baan zal geopend zijn vanaf 19:15.
Geef jullie uiterlijk woensdag 10 mei voor 20.00 uur op door jullie naam op het inschrijfformulier op de baan in te vullen of per e-mail (jeurninckleon@gmail.com) door te geven dat jullie meedoen. 

Wij hopen dat het weer een gezellig en sportief toernooi wordt.
Voor de winnaars zullen een aantal mooie prijzen klaar staan.

De toernooi organisatie,
Leon Jeurninck
Har Silvrants

Wo 26 april  2023

PLAATSING MEIBOOM NEER
Zaterdag 29 april a.s. kunt u in Neer op het Kerkplein
weer getuige zijn van de jaarlijkse Meiboomplaatsing.

Verantwoordelijk hiervoor zijn de Neerse
“Bussen- Schutten”, Broederschap van St. Martinus. 

De plaatsing van de Meiboom berust op een erg oud gebruik dat voorkwam in grote delen van Europa. De Meiboom refereert als symbool aan de levensboom ten teken van vruchtbaarheid en voorspoed. Men geloofde dat het planten van de boom leidde tot vruchtbaarheid voor vee, akkers en mensen. Sinds 2004 hebben wij als “Bussen – Schutten” dit oud gebruik opgepakt en jaarlijks de meiboom geplant om dit zo tot een traditie te verheffen.

De 18 meter hoge Meiboom wordt om 17.00 uur vanaf café Maneslust onder begeleiding van het muziekkorps van de “Bussen- Schutten” naar het Kerkplein getrokken. Aldaar wordt met vereende krachten de boom rechtop gezet. Een niet te onderschatten karwei en een imposant schouwspel om te bekijken.

Uiteraard ontbreekt bij een dergelijke gelegenheid een natje of een droogje niet.

De “Bussen- Schutten” nodigen u graag uit deze gebeurtenis mee te maken op zaterdag 29 april vanaf 17.30 uur op het Kerkplein te Neer.

Wo 19 april  2023

Kueb wint VoBeNo beker bij de Bussen schutten.

Na 24 schoten inschieten bleven er niet veel schutters meer over,
en twee rondes later was de winnaar bekend.
Jack Emonts werd 3e, Pieër vanne Waever 2e,
en Kueb vanne Waever ging er met de beker vandoor.
Deze werd uitgereikt door mede-schenker Jo Vossen.

Di 18 april  2023

Gezellige gratis familie fietstocht
langs agrarische bedrijven op 30 april
Kom Loeren bij de Boeren 

Loeren bij de Boeren wil de agrarische sector dichter bij de mensen brengen. Een zevental agrarische ondernemers en Waterschap Limburg openen in Kessel, Kessel-Eik en Neer op zondag 30 april hun poorten. Een fraaie fietstocht van 25 kilometer leidt u langs diverse boerenbedrijven. Het is een belevenis om de verscheidenheid en diversiteit van zowel het landschap als de bedrijven te ervaren. U kunt dit zien, horen, voelen en proeven.

Tijdens deze tiende editie van Loeren bij de Boeren wordt er extra aandacht besteed aan het thema TROTSE BOEREN!

Bij elke deelnemer hangt een collage waarop zichtbaar is waarop de boer trots is.

De fietstocht door het mooie, Limburgse platteland brengt u bij: Stemkens Lof BV Witlofkwekerij en Loonbedrijf Maas BV in Kessel-Eik, Champignonkwekerij Jacobs, Camping en Zorgboerderij Oda Hoeve en Hermans Herefords in Kessel, “De Waog” Biologische Tuinderij, Melkveehouderij Sijben en Waterschap Limburg (dagadres familie Sijben) in Neer.

De agrarische sector ontwikkelt en vernieuwt zich steeds om zo aan de eisen van de huidige tijd te kunnen voldoen. Met name verantwoord ondernemen, innovatie en duurzaam produceren krijgen veel aandacht. Ook wordt van de ondernemer verwacht dat hij de juiste vakkennis heeft en in dialoog met zijn omgeving en consument blijft. De agrariër wil een eerlijk product produceren in een open en transparante werk- en vitale leefomgeving.

Daarom laten onze deelnemers, allemaal Trotse Boeren, u graag zien wat er allemaal op hun bedrijven gedaan wordt. Er is een programma voor jong en oud. Voor kinderen zijn er speciale doe-activiteiten waaronder het Verkeersplein bij familie Sijben, Verkeerstruck bij Loonbedrijf Maas alsook een tekenhoek op ieder bedrijf en nog tal van andere zaken.

De kleurplaten kunnen op ieder bedrijf worden ingeleverd. Ze worden een aantal weken voor het evenement ook op basisscholen in de regio verspreid en u kunt ze downloaden via onze website. Bezoekers krijgen verder informatie over waar de boer heden ten dage trots op is en hoe zij hun bedrijf met behulp van moderne, biologische en duurzame landbouw- en teelttechnieken runnen. Informatie over dierenwelzijn en agrarisch natuurbeheer en inzicht in de werkzaamheden van het Waterschap Limburg. Route U kunt bij ieder bedrijf starten. Hier liggen onze flyers met de gegevens over de bedrijven en de route op u te wachten.

Wij vragen u dringend om de route in de aangegeven richting te volgen. Fietsen achterop de auto? U kunt uw auto onder meer parkeren bij de kerk in Neer. Volgt u de route geheel met de auto? Volg dan goed de parkeerwijzers en aanwijzingen op! Ga voor meer informatie naar www.loerenbijdeboeren.com of ga naar onze Facebook-pagina www.facebook.com/loeren.bijdeboeren

Zo 16 april  2023

In Neer is vrijdagmiddag met klokkengelui de eerste editie van een nieuwe jaarlijkse feestdag ingeluid.
Althans, dat hopen de organisatoren.
De Naers Waers Dag moet een lokale traditie worden.(via: Jacqui Stroucken , De Limburger

„Het is niet dat Neerse mensen altijd overal tégen zijn”, begon Har Kuijpers, een van de kartrekkers van de eerste Naers Waers Dag. „Jawel!” riep iemand uit het publiek. En gelach. Daarmee was de toon tussen zo’n honderd mensen op het Neerse Kerkplein gezet.

De organisatie – een werkgroepje van een handvol inwoners van Neer – had geen idee hoeveel mensen zich werkelijk in het hart van het dorp zouden verzamelen op het klokgelui, dat om vier uur losbarstte. Tien, twintig, dertig? Over de opkomst hadden ze die allereerste keer dus niet te klagen.

Liefst willen ze het elk jaar doen. Er een nieuwe feestdag voor Neer van maken: 14 april. Dat was de dag waarop precies 406 jaar geleden, in 1617, het gezegde Naers Waers ontstond. Het had te maken met een grensruzie met Helden en Kessel, indertijd nog een ander land. En met uit de grond getrokken grenspalen, die in Neer op het Kerkplein belandden.

Onthulling

Zo’n grenspaal stond er vrijdag ook weer, als symbool voor het verzet van destijds, waarvoor drie jaar later – in 1620 – nog twee inwoners van Neer op de galgenberg in Haelen zijn opgehangen. De twee koningen van de Neerse schutterijen – de Bösse Sjötte en de Aoj Sjötte – mochten de paal onthullen. Indertijd waren het naar verluidt immers ook de schutters die het dorp hebben verdedigd.

Als saillant detail meldde Kuijpers dat de paal anno 2023 is geleverd door Limburg Hout, een Kessels bedrijf. Weer gelach. Verder had het werkgroepje alles geregeld waar men bij een feestje zoal aan denkt: de Neerse vlag wapperde op de kerktoren, er waren bier, fris en muziek, een toiletwagen, statafels en picknickbankjes.

Ideeën

Kinderen klauterden over het standbeeld: de stier, die ook voor het Naers waers staat. En de aanwezigen werden uitgenodigd om mee te denken over hoe zo’n jaarlijkse Naers Waers Dag eruit moet zien. De werkgroep wil in ieder geval aandacht voor het lokale dialect; vandaar dat ze ook alvast een plaatsnaambord in het dialect hebben geplaatst: ‘Naer’. Iets waarmee de gemeente Leudal een beetje laat is, zo vinden de kartrekkers.

Met het initiatief wil het werkgroepje het dorpsgevoel versterken, net als in het liedje: sjouwer aan sjouwer, dit is mien dörp. „Maar het mogen ook vernieuwende ideeën zijn”, zei Kuijpers nog. „Niet alles hoeft vierhonderd jaar oud te zijn.”

Za 15 april  2023

𝗕𝗨𝗨𝗥𝗧𝗩𝗢𝗘𝗧𝗕𝗔𝗟𝗧𝗢𝗘𝗥𝗡𝗢𝗢𝗜 𝟮𝟬𝟮𝟯

Wij zijn al aan het aftellen, jullie ook? Want het buurtvoetbaltoernooi staat alweer bijna voor de deur. We hebben alweer wat leuke teams bij elkaar! Heeft jouw buurt zich nog niet opgegeven?
Doe dit dan snel via secretaris@rksvn.nl

𝗠𝗲𝗲𝗱𝗼𝗲𝗻 𝗯𝗶𝗷 𝗷𝗲 𝗲𝗶𝗴𝗲𝗻 𝗯𝘂𝘂𝗿𝘁 

Zijn jullie er niet zeker van wat jullie buurt precies is? Laat het ons dan even weten, wij hebben hier een compleet overzicht van. Let op: je moet meedoen bij je eigen buurt (het adres waar je bent ingeschreven). Als je inmiddels niet meer in Neer woont, mag je uitgaan van je laatste woonadres in Neer. Meedoen bij de buurt van je partner mag natuurlijk ook! 

𝗩𝗿𝗶𝗷𝘄𝗶𝗹𝗹𝗶𝗴𝗲𝗿𝘀 𝗴𝗲𝘇𝗼𝗰𝗵𝘁

Wij zoeken nog vrijwilligers zoals barpersoneel, scheidsrechters en hulp bij de organisatie op de dag zelf. Wil jij iets doen?
LAAT HET ONS WETEN via:  secretaris@rksvn.nl

Vr 14 april  2023

Kennismaken met nieuwe sporten

De kinderen van de groepen 5/6 van basisschool De Kwir maakten op donderdagochtend 13 april kennis met drie, voor velen, nieuwe sporten.

In het kader van het project KERNgezond gingen zij in de sporthal lekker actief bezig zijn met beugelen, een obstakelrun en bootcamp. Dankzij Onder Ons Neer konden de kinderen de beginselen van de beugelsport leren. Ze leerden hoe de sport gespeeld werd en probeerden zelf verschillende keren de bal door de ring te spelen. 

Riwa Delissen-Beumers had in de sporthal een obstakelparcours uitgezet waar de kinderen hun spieren goed het werk konden laten doen. Ze klauterden, kropen, en gingen al hangend het parcours door. Als laatste onderdeel stond er een bootcamp op het programma waarbij lunges, touwtjespringen, sit-ups, burpees en nog veel meer oefeningen voorbij kwamen.

Een erg sportieve en leuke ochtend die dan ook werd afgesloten met een groot applaus voor alle vrijwilligers die deze ochtend mogelijk maakten. 

Do 13 april  2023

Naog ein paar daag en den is 't zoeawied: 14 april. Höbtj gae ein idee óm 't Naers eige en 't 'sjouwer-aan-sjouwer-geveul' vast te haoje en door te gaeve aan de jeugd, kóm den vriedig nao 't dörp!
Klik op de afbeelding om een vlag te bestellen!!

Wo 12 april  2023

Op paasmaandag vond het wandel event door het Buggenumse veld plaats.
Onderstaande foto’s zijn van het stukje waar Neer bij betrokken was met verhalenvertellers bij de Friedesse molen en de Romeinse weg.

Ander locaties waren in Buggenum en Nunhem met in totaal 330 deelnemers.
Voor MEER over de wandeling: Klik op de foto’s!!!

Vr 07 april 2023

ONZE FOODTRUCK AAN DE MAAS IS
ROND DE PASEN 4 DAGEN OPEN!

Aan het mooiste plekje van Neer, bij de jachthaven aan de kade van de Maas, bieden wij in onze gele Foodtruck diverse lekkernijen zoals Boerenijs van Limburgse koeien, heerlijke Starbucks koffie & cappuccino, alcoholvrije cocktails, Limburgse boeren tosti’s, hotdogs en nog veel meer.
Er is rondom de foodtruck een klein terras in de sfeer van een beachclub. Met leuke accenten voor een echt strandgevoel zoals een mand met strandspeelgoed met beachbats en waterpistolen.
Daarnaast altijd gratis water voor uw hond!

Wij zijn open van 10.30 – 17.30 op de volgende dagen:
- Goede vrijdag 7 april
- Zaterdag 8 april
- Zondag 9 april (eerste Paasdag)
- Maandag 10 april (tweede Paasdag)

NAVIGATIE: Hanssum 37, 6086BT Neer
(dan naar beneden richting de Maas).
Kom gezellig naar ons toe met de fiets, auto, boot of te voet!

Do 06 april 2023

Gistermorgen  nieuwe infoborden geplaatst
bij 3 Neerse rijksmonumenten in Neer.

Gemeente Leudal wil alle (rijks)monumenten in de gemeente voorzien van uniforme infoborden.
Dit in samenwerking met de plaatselijke  heemkundeverenigingen.
De borden zijn voorzien van QR codes die verwijzen naar de site van de heemkundevereniging.  Hier vindt men uitgebreide informatie over betreffend monument.
De drie borden staan bij Maxe Greet huis ( vroeger benaming  Schepenhuis); Aquarius brouwerij (vroegere benaming Bergerhof) dn bij Keizerbos.

Groet Tjeu Scheepers 

Woe 05 april 2023

BAKKERRIJ TIMMERMANS STOPT !

Beste mensen,

Bijna 145 jaar geleden nam Godfried Timmermans het initiatief om voor meer mensen als zichzelf brood te gaan (af)bakken. In deze begintijd was het merendeel bakloon, de mensen brachten deeg naar de bakker, die het vervolgens voor enkele centen afwerkte en afbakte. Het beetje eigen productie was destijds nog volledig handwerk. 

Na Godfried nam -aoje- Gieërla zijn  werk over, die het vervolgens weer aan zijn zoon Toon overdroeg, die in de 20-er jaren van de vorige eeuw tevens de eerste stappen naar mechanisatie zette en later samen met zijn zoons Gieël en Piet er een gemengd bedrijf op na hield. Ook werd in de jaren na de oorlog de bezorging, eerst met paard en kar, later met de auto in Neer, Nunhem, Buggenum en Haelen opgestart.

In 1955 liet de gezondheid van Toon te wensen over en werd het bedrijf opgesplitst. Piet bleef met café, zaal en drankhandel op de locatie op aan de Hoogstraat, Gieël verhuisde met de bakkerij naar de huidige locatie in het dorp.

Zoals vaak het gebruik was, kwamen ook zoons van Gieël in de bakkerij terecht. In 1973 Ton en een tiental jaren later Ed, die zich in de 90-er jaren over de overgenomen bakkerij van bakker Bosma in Haelen ontfermde. Helaas moest hij rond de laatste eeuwwisseling wegens gezondheidsredenen de bakkerijsector verlaten.

Ton legde zich weer helemaal toe op de bakkerij in Neer, hij in de bakkerij en bezorging in de omliggende dorpen, Gertie in de winkel.

Hoewel er nog een volgende generatie het vak geleerd heeft, is nadat Ton 50 jaar het bakkersvak uitgeoefend heeft, besloten dat er een einde gaat komen aan de bakkerstraditie van de familie Timmermans.

Met het bereiken van de AOW leeftijd en door veranderende economische en maatschappelijke omstandigheden is opvolging van een familiebedrijf een te groot risico geworden en zal Paaszaterdag 8 april a.s. definitief de laatste dag zijn dat winkel en bakkerij geopend zijn.

Wij danken U voor het vertrouwen dat U en wellicht ook Uw ouders en grootouders al die jaren in ons gesteld hebben.

Ton en Gertie Timmermans,
Bakkerij Timmermans Neer