Bezoekers schrijven februari 2023

Ma 20 febr 2023

Prijswinnaars optocht C.V. de Kwiebusse Neer 2023

 

Winnaar Sjaak Boonen wisseltrofee:

Joeksige vrouwluuj - Wae zeen oet de doead opgestaon

 

Categorie Jeugd: Groepen

1 . Graotjes 2.0 - Kammeräöj groeat en klein, Sjouwer aan

      sjouwer as ein

Categorie Jeugd: Wagens

   1.Kinjerboerebroelof BS De Kwir 2023 - Kinjerboerebroelof

   2023

 

Categorie Einzelgänger:

1.  Einzelganger – Dalik

  2. Einzelganger - Trots op de boer

  3. Einzelganger - Ruule wae volgendj jaor auch

      de "Vorst-in"?

 

Categorie kleine groepen

1.    FC De Slup - Drek kwiens

  2.   Siamese Kwiebusse - Sjouwer aan Sjouwer

  3. 47/48 - As de haor mer good zitj

 

  Categorie grote groepen:

  1.V.C. de Bäönisse - Kwiebusse groeat en klein.... Sjouwer aan sjouwer

  as ein!

  2.Joeksige vrouwluuj - Wae zeen oet de doead opgestaon

  3.Waat dès dich wils… - 'T Geit ós väör de Windj

 

Categorie Wagens:

1.    V.C de Amateurs - Jungle

  2. V.C. Löptj achter - De krumels achternao geblaeve, óm de  

      Vastelaovendj te belaeve

3.V.C. Wae Gaon Loos - Zoepe kènne wae as de bèste, dit jaor doon

    wae det in 't Wilje Weste


Za 18 febr 2023

Zo trèktj de broedsstoet van Gerlie en Kueb
op vastelaovesdinsdig 

Broed Gerlie, broedegom Kueb en häör getuuge Pieër en Ton höbbe der neet väör niks väör gekaose òm väör häör verlovingsfoto’s in ein lieëlikke aendj te posere. De broedstoet dae häör dinsdig nao de Kwiebusstempel café Sjaen en vervolges nao de broelofszaal De Haammaeker bringtj, besteit oet ein kläörriëk lintj van 2CV’s. ‘t Broëdspaar duit et nog sjieker en leutj zich in eine sjieke Citroën Traction gruëts door Naer rieje!

De trouwstoet mèt getuuge en femilie kumptj dinsdig òm twieë uur bie-ein bie getuuge Ton Klaessen aanne Meulestraot. Ròndj half drie geit et via Haonssum - Schoor – Vilgert – Maaswaeg - Baandj - Steeg - Ingelmanstraot en Hoeëgstraot nao väörhaer De Klòmp wao broedegom Kueb wäördj opgehaoldj.
Mit kloppendj hert geit Kueb mit zien getuuge Pieër en Ton en häör gevolg via de Steeg - Wintjerstraot - Maaswaeg nao de Acacialaan òm et bruudje op te haole.

Gerlie en Kueb höbbe zeker al vlinders inne boëk asse via de Baandj - Hoeëgstraot- Ingelmanstraot en de Riëkswaeg nao café Sjaen gaon väör et aartje drinke. Al good in stumming geit et ròndj half vief via de Riëkswaeg, richting Steeg, Winterstraot, Linjestraot, Baandj en de Hoeëgstraot nao de broelofszaal De Haammaeker. Dao begint öm 17 oor de troewerie.   

(Naosjrift: et sjiënt det et versgetrouwdj stèl nao ’t Kwiebusverbranje auch al eine waeg nao hoes haet oetgedach. Dao wille ze verder niks äöver kwiët). 

Vr 17 febr 2023

Ma 06 febr 2023

Zo 05 febr 2023

"Ich woean bie de Klómp en het bie 't (Maas)veldj,
en gluif mer det ich mich de bein oet ren.
Mer aovendj aan aovendj woea ich dao haer,
al woor 't ouch waer of gein waer."
Dit leedje zingtj ós Kueb al ein jaor langk en
Vastelaovesdinsdig is 't eindelik zoea wiet!
Óm klokslaag 17.00 geit 't gebäöre en
gae zeetj allemaol van herte oetgenueëdj.

Za 04 febr 2023

Music with Passion 2023: The Heartbeat of Judas

Een nieuw verhaal. Een nieuwe vertoning. Nu met Judas in een hoofdrol. In een aangenaam verwarmde en schitterend verlichtte Martinuskerk in Neer vertolken Percussiegroep Zinvol Geweld, Gemengd Koor Vocante en tenor Eric Reddet dit bijzondere verhaal in het weekend voor Pasen op zaterdag 1 en zondag 2 april om 20.00 uur.  

Traditie in modern jasje

In een traditie van jaren hoorden wij het authentieke lijdensverhaal van Jezus uit de bijbel. Het verhaal der verhalen in woord en muziek. In deze nieuwe versie zijn Judas en ook Jezus zelf aan het woord. Music with Passion 2023 laat de worsteling zien die Judas doormaakte met het fenomeen Jezus. Wat ging er in hem om? Waarom kwam hij tot bepaalde keuzes? Daarnaast laat de verteller ons horen dat het lijdensverhaal vele elementen kent die ook in 2023 nog steeds actueel zijn.

Strijd om macht, zoals Rusland dat Oekraïne binnenviel. En is luxe nog veroorloofd in tijden van energiecrisis? Zoals Maria Magdalena die met dure olie het gezicht van Jezus verzorgde? Of wanneer verlies je het vertrouwen in iemand die je blindelings volgde? Die je een betere wereld beloofde?

Muziekplein presenteert

Percussiegroep Zinvol Geweld o.l.v. Sjoerd Ceelen, speelt de muzikale hoofdrol, samen met Gemengd Koor Vocante o.l.v. Ruud Geelen, en tenor Eric Reddet, bekend van de Platin Tenors van André Rieu. Het combo bestaat uit Pim Geraets op basgitaar en Von Reijnders op toetsen. De rollen worden vertolkt door Mella, Michiel Hendriks en Loes Lijssen. De algehele muzikale leiding is in handen van Sjoerd Ceelen. Roel Verheggen is verantwoordelijk voor het script en de regie.

Kaartverkoop

De kaartverkoop is inmiddels gestart. Tot  1 maart zijn kaarten voor € 16,50 verkrijgbaar bij Hairdesign Slabbers, Napoleonsweg 43 in Neer (betaling alleen contant mogelijk) of door een e-mail te sturen naar reserveringen@muziekplein.eu Daarna zijn kaarten alleen nog verkrijgbaar voor € 17,50 Per avond zijn er 250 zitplaatsen. Deze bevinden zich vrij naar keuze in het middenschip van de aangenaam verwarmde kerk. Alle plaatsen hebben een goed zicht op het podium.

Music with Passion wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Leudal en Provincie Limburg.


Wo 01 febr 2023

Artikel in de Limburger: woensdag 1 februari 2023:
Tekst/foto’s Jacqui Stroucken/Jeroen Kuit , via De Limburger

Tijs (14) uit Neer is de jongste molenaar van Limburg: ‘Als een maalsteen van 1800 kilo verplaatst moet worden: kom maar op!’
Tijs Timmermans leert het molenaarsvak bij de Friedessemolen in Neer.

Voor zover ze in Neer weten, woont daar de jongste molenaar van Limburg. Tijs Timmermans was dertien toen de vonk vorig jaar oversloeg en hij door het vak werd gegrepen. Wil je weten hoe een watermolen werkt, dan moet je bij hem zijn.

Jacqui Stroucken

„Laat ik met de deur in huis vallen: zodra je hier binnenkomt, zie je iets spectaculairs”, zo begint de veertienjarige molenaarsknecht Tijs Timmermans zijn rondleiding. De Friedessemolen in Neer wordt ’s zomers door veel fietsers en wandelaars bezocht. Ze willen even terug in de tijd, weten hoe dat allemaal werkte, vroeger. Tijs helpt ze.

Technische volzinnen

En wat bedoelt hij met dat spectaculaire? Dit is het antwoord: „Je ziet hier de haakse overbrenging van de kracht van het waterrad naar het gemaal.” Het is een van de vele technische volzinnen die hij het komende halfuur zal produceren. En tussendoor verontschuldigt hij zich even, namens de volwassen beheerders van de monumentale watermolen. „Het is op dit moment een chaos. Hier zitten bijvoorbeeld veel spinnen.”

En dan gaat hij door. Over de buul waar patentbloem in komt, over de gewichten van de maalstenen, over hoe ‘mooi’ dat randje meel erin zit, over het luiwerk waardoor je jutezakken kunt optakelen in plaats van ze naar boven en beneden te sjouwen. Over dat er indertijd dus geen machine aan te pas kwam. „Alles piept en kraakt, maar het werkt”, zegt hij.

Snakken

En waarom hij dit allemaal zo oplepelt? Ach, hij haalt zijn schouders op: „Als mensen snakken naar informatie, moet je toetreden.” Dan buiten, bij het waterrad. Hij heeft het over het waterpeil van de beek, en dat water „natuurlijk geen kracht meer heeft” als het rad er meer dan een meter in staat. „Dus hebben we het oorspronkelijke rad vervangen door een iets kleiner, met ronde schoepen.”

Met het luiwerk kun je zakken optakelen en hoef je niet te sjouwen, weet molenaarsknecht Tijs Timmermans.

De molenaars van Neer ontdekten Timmermans’ talent vorig jaar september tijdens de Molenfeesten. Tijs kreeg uitleg, en die bleef bij hem zo goed plakken dat hij op het eerstvolgende drukke moment zélf al bezoekers stond op te vangen. Alsof hij nooit anders had gedaan. Toen hebben ze hem maar meteen van de molenaars-uitrusting voorzien.

Gelukkig

Thuis teelt hij oergranen, waarbij hij het onkruid wieden wel liever aan zijn ouders overlaat. En hij heeft een wanmolen, waarvan de ogen van zijn collega’s bij de Friedessemolen gaan glinsteren. Ze mogen die hebben, zegt hij, voor het museum. Kunnen ze eens aan de slinger draaien. En hij heeft nog veel meer antiek agrarisch materieel, waarmee hij later het liefst echt zou werken. 

„Dat levert niks op, dat snap ik ook.
Maar: als ik maar gelukkig ben.”

Tijs is klaar voor het komende seizoen; vanaf april draait de Friedessemolen weer. En dan is hij erbij. „Elke zondag! Als een maalsteen van achttienhonderd kilo verplaatst moet worden: kom maar op!”