Bezoekers schrijven juni 2018

Za 30 juni 2018

De deelname is GRATIS !

I.v.m. de wapenwetregeling , is deelname ALLEEN mogelijk

na het overleggen van een geldig legitimatiebewijs!!!!!

Vr 29 juni 2018

 Nummer 76 van het heemkundeblad  OOS NAER 

is verschenen.

Ook dit keer weer een aantal interessante artikelen die hopelijk bij de lezer in de smaak zullen vallen. Te beginnen met een inleidend stukje "Asj d'r ens wiltj loestere" op pagina 1 met daarbij een vraag, vervolgens de lopende serie "100 jaar geleden" van Jos Geraets met dit keer de paters Piet Berben en Sjeng Houben in beeld gebracht. De serie "Neer, vroeger en nu"  van An Simons en Mat van Roij toont weer de verschillen van heden en verleden met daarna een bijdrage van Thijs Roumen over Genegenterhof en Constant Frenken. Constant, geboortig van Neer, was enige tijd de bezitter van deze boerderij en een groot paardenliefhebber. 

Hierna volgt een artikel van de werkgroep Krantenknipsels uit de serie "40 jaar geleden" waar 60 jaar(!) wordt teruggegaan. Vervolgens de start van een nieuwe serie artikelen van Mat van Roij over de schepenbank van Neer, met het eerste artikel dat de historische context probeert duidelijk te maken voor de lezer. Dit is handig om te weten bij de artikelen (transcripies) die nog zullen volgen. Tjeu Scheepers pakt de draad weer op en levert zijn bijdrage met de serie "Kruisen en kapellen". In de serie "Bruiloften" is Boum Sieme en zijn vrouw Liesbeth aan de beurt met hun gouden bruiloft en afgesloten wordt met deel 4 van de serie over Neerse Indiëgangers.

Lid worden van OOS NAER en vier keer per jaar deze periodiek ontvangen? Ga naar www.oosnaer.nl

Do 28 juni 2018

Wo 27 juni 2018

Vliegend hert gezocht in Limburg

 

De stichting IKL nodigt bewoners in Limburg uit om waarnemingen van vliegende herten door te geven. IKL spant zich in Limburg in voor de verbetering van de leefgebieden van deze grote kever. Om gericht maatregelen te treffen is het niet alleen van belang om een goed beeld van de verspreiding te krijgen, maar is het ook belangrijk om met de mensen die de dieren aantreffen in contact te komen. Zij kennen hun eigen omgeving natuurlijk het beste en kunnen vaak ook aanvullende informatie verschaffen over de aanwezigheid van deze bijzondere keversoort.

 

Het vliegend hert is de grootste kever van Nederland. De dieren kunnen wel tot 8 centimeter lang worden! Met name de mannetjes spreken tot de verbeelding vanwege de grote kaken die doen denken aan het gewei van een hert. De lange ontwikkelingsduur en de afhankelijkheid van ondergronds dood hout maakt echter dat de soort erg zeldzaam en kwetsbaar is.Nederland vormt de noordwest grens van het verspreidingsgebied van het vliegend hert. In Limburg komt de soort met name in Zuid-Limburg voor, maar er zijn ook populaties aanwezig in Midden-Limburg en het noordelijkste puntje van de provincie, op de grens met Gelderland en Duitsland.

Gevechten

Doordat de kaken van de mannetjes zo imposant gegroeid zijn, kunnen ze hier niet meer mee eten. Voedsel kunnen ze alleen likkend tot zich nemen. Dit bestaat uit suikerhoudende vloeistoffen van bloedende bomen of overrijp fruit. De grote kaken gebruiken de mannetjes alleen bij onderlinge gevechten. Wanneer twee mannetjes elkaar ontmoeten in de buurt van een vrouwtje, proberen ze elkaar met de kaken op te tillen van de van boomstam of -tak af te gooien. De verliezer kan op zoek naar een andere partner.

Eeuwige jeugd

Indrukwekkend is ook het lange ontwikkelingstraject van het vliegend hert. De ontwikkeling van de larven kan 3 tot wel 8 jaar duren. De larven ontwikkelen zich ondergronds in dood, door bepaalde schimmels aangetast hout. Aan het einde van het larvenstadium, maken de larven een cocon in de grond, de poppenwieg. Hierin verpopt de larve zich tot de volwassen kever. Deze blijft de hele winter in de cocon zitten en verschijnt vanaf mei bovengronds. Vanaf dan leven de dieren nog slechts enkele weken en staat alles in het teken van de voortplanting. Zoals dat hoort bij geliefden, vinden de avances vooral in de schemering plaats.

Bedreigingen

De grootste bedreiging voor het vliegend hert is het verdwijnen van geschikte leefgebieden. Oude bomen en stronken die als voedselbron voor de larven dienen, verdwijnen uit het landschap. Ook de isolatie van leefgebieden vormt een directe bedreiging, de kevers moeten elkaar wel kunnen bereiken en vinden. De dieren kunnen weliswaar vliegen, maar ze zijn hier niet al te behendig in en kost nogal wat energie. Meestal worden dan ook slechts korte afstanden vliegend afgelegd waarbij ze bosranden, struwelen, houtwallen en dergelijke volgen. Verbindingszones zijn dus belangrijk om de leefgebied te verbinden en hierdoor te vergroten.

IKL roept mensen op als ze een vliegend hert in hun eigen omgeving zien om dit door te geven. Vermeld daarbij de vindplaats, de datum van de waarneming, het aantal dieren en het geslacht. Bij voorkeur wordt de waarneming ondersteund met een foto. U kunt uw waarnemingen mailen naar: ikl@ikl-limburg.nl. Op deze manier helpt u mee aan het krijgen van goed beeld van de verspreiding en kunnen knelpunten aangepakt worden.

Di 26 juni 2018

‘Een dag met een lach’

5 Augustus is het weer zover, de zevende editie 

van het 'Lindeboom Boete Buutte Gala' in Neer op het Kerkplein!

Vorig jaar bezochten maar liefst ruim achthonderd bezoekers een fantastische zonnige editie in het hartje van Neer onder het motto 'een dag met een lach'  Een cultureel evenement wat niet verloren mag gaan! Ook dit jaar staan weer 6 Buutreedners en 4 Limburgse artiesten  op het programma!

Het plein gaat om 12:00 uur open en het programma start om 13:11 uur. Het programma is dit jaar als volgt!

Presentatie: Ger Frenken     

 

Buutreedners en tornpaters 2018                           Zang/artiesten                     

- Marlon Kicken

- Theo Nellen                                                            - Beppie Kraft

- Jan Pijnenborg                                                       - Ben Verdellen                    

- Ton Klaessen                                                          - De Breurkes

- Hub Stassen                                                            - Sjpringlaevend

- Erik Mulder

De eerste kaarten van € 5,00 in de voorverkoop zijn helaas uitverkocht!

Maar er zijn nog Regulieren kaarten verkrijgbaar voor €7,00 , Ben er wel snel bij want de kaartverkoop gaat hard en op = op!

Kaarten zijn  te bestellen via de  link van https://www.rdtickets.nl/boete-buutte of in bij Eetcafé 't Raodhoes tijdens reguliere openingstijden. 

Kinderen tot 14 jaar krijgen gratis entree!

Zo 24 juni 2018

                              

Za 23 juni 2018

Klik op onderstaande poster voor meer info!

Vr 22 juni 2018

Do 21 juni 2018

Bouwvak Barbecue Party!

                     

                                             

Vrijdag 20 juli krijgen de meeste bouwvakkers een welverdiende vakantie. 

Dit jaar organiseren we in samenwerking met De Friedesse Molen een heerlijke barbecue! Deze avond is zeer geschikt voor bedrijven, want er is voor ieders wat wils!

Opgeven voor de barbecue kan t/m maandag 16 juli per e-mail naar info@sjaen.nl of via een privébericht op FB.

Woe 20 juni 2018

Klik op onderstaande poster! En meld je aan! 

BE THERE...!

Naast een overheerlijke barbecue die geregeld wordt door De Friedesse Molen, zitten er 10 consumptiebonnen van Sjaen bij de prijs van €30,- inbegrepen.

Het café en terras zijn vanaf 16.00u geopend. Het is volop feest, want naast lekker eten & drinken is er ook een feest DJ aanwezig!

Di 19 juni 2018

Wat vooraf ging

In 2002 gaf Willy (Mink) Deville Een uniek unplugged concert in Berlijn. Bij ene Wim Goossens bleef dit concert jarenlang in zijn hoofd hangen. Rond 2014 besloot hij dit concert als uitgangspunt te gaan gebruiken voor een optreden. Hij trommelde een vijftal ervaren muzikanten bij elkaar en ziedaar… BanDeVille was geboren. Maar wat nu? Om klakkeloos maar een aantal nummers te gaan coveren stond hem tegen en om als tributeband in de huid van ‘Willy’ te kruipen was ook niet de bedoeling.

Pakweg veertigste optreden

Met deze ruime ervaring achter hun kiezen kwam BanDeVille op de proppen in Muziekcafé Het Warm Onthaal. Bij de drie sets die zij speelden was het ronduit genieten geblazen. In het begin rustig, op het romantische af, daarna meer bluesy en tot slot Zuid Amerikaanse klanken. Nummers als Let it be me, Spanish Harlem, Hound Dog, You Better Move On, Story Book Love, Demasiado Corazon en Hey Joe werden op een zeer professionele en enthousiaste manier neergezet door deze band. Het waren regelrechte meezingers en de dansbaarheid was groot onder het publiek wat zichtbaar en hoorbaar genoot van dit feestje.Wij zijn trots om deze band in ons cafeetje te mogen presenteren aan ons publiek,

zorg dat je erbij bent op zondag middag in Neer: cafe Maneslust  Biej Mieke.

Ma 18 juni 2018

Over de behaalde prijzen op het 2e bondsfeest van de bond Juliana gehouden in Egchel zullen we kort zijn:

Ere-prijs geschonken door de gemeente Peel en Maas.

Dagprijs voor de beste A-B-C zestal combinatie.

A zestal 1e plaats

B zestal 1e plaats

C zestal 3e plaats

D zestal 1e plaats

Genoemd worden mag ook nog dat deze dag alle punten zijn afgeschoten. 

ArrangementenDe songs van Willy DeVille zijn daarom door de bandleden zelf speciaal gearrangeerd voor de bezetting van BanDeVille waarbij ook meerstemmige zangpartijen voor een geheel eigen geluid zorgen. Het werd een project met als doelstelling een stuk of vier, vijf optredens om daarna ieders eigen weg weer te gaan. Het liep echter net even iets anders.

In de optocht:

1e plaats Mooiste geheel, 

1e plaats Beste houding, 

1e plaats Beste Defilé, 

2e prijs beste commandant, Joost Silvrants, 

3e plaats beste vaandeldrager, Huub Verstegen,

3e plaats Mooiste bordjesdrager, Tren Warries, 

1e plaats beste vendelgroep in de optocht, 

1e plaats Beste Standaard ruiter, Pieter Sijben.

Op het terrein, de 3e plaats voor het muziekkorps, 

3e plaats beste tamboermaitre Mark Vossen,

3e plaats Mooiste koningin, Mia Steyvers, 

1e plaats groepsvendelen en tot slot de 1e plaats individueel vendelen jeugdklasse, Jasper Emonts.

Zo 17 juni 2018

Vanaf komende dinsdag kunnen de inwoners van Leudal 

maar liefst 4 GRATIS lessen komen volgen!

Dinsdag starten we ivm de zwemvierdaagse om 19.00 uur met de kids 

en 19.45 uur met de volwassenen. 

Je hoeft je vooraf niet aan te melden. 

Tot dinsdag..... lekker splashen 

Za 16 juni 2018

Optocht communicanten

 

MORGEN zullen de communicanten van Neer hun eerste Heilige communie doen. Omdat de restauratie van de kerk in Neer nog niet klaar is, zal de mis om 10.30 in de kerk van Roggel plaatsvinden.

Traditiegetrouw zullen de communicanten rond 9.45 door de fanfare worden afgehaald van de Kwir en in korte optocht via de Engelmanstraat en het kerkplein (SPAR) richting het plein bij de kerk lopen.  Van daar uit zullen de communicanten dan met speciaal vervoer naar de kerk van Roggel worden gebracht.

Het zou erg mooi zijn als er mensen langs de kant staan om de communicanten toe te juichen en uit te zwaaien!

Vr 15 juni 2018

POP-UP 'T RAODHOES 

Tijdens het EST Weekend in Neer! 

18 & 19 Augustus is het zover. Het Europees Schutterstreffen in Neer! Wilt u dit weekend een bezoek brengen aan ons dorpje en en een hapje eten? Dat kan!

Tot 8 personen kunt u terecht bij Eetcafé 't Raodhoes. 

Voor grotere gezelschappen kunt u terecht bij ons Pop-up Restaurant in Gemeenschapshuis de Haammaeker. Bekijk snel onze website voor de mogelijkheden! Via de onderstaande link kunt u reserveren en uw keuze doorgeven.

Reserveren kan tot 5 augustus.

Indien u vragen heeft, kunt u contact opnemen via 0475-594068.

Het Pop-up restaurant wordt mede mogelijk gemaakt door Ria Joosten Catering & Evenementen, Gemeenschapshuis de Haammaeker, Lindeboom Bierbrouwerij, Jort Raemakers - Marketing & Reclame & Eetcafé 't Raodhoes

Klik op de foto hierboven ! en reserveer !

Do 14 juni 2018

Wo 13 juni 2018

De Rabobank Clubkas Campagne zit erop. 

De stemmen zijn geteld.

De cheques geschreven. We gaan weer op pad. 

Op weg om jou te ontmoeten.

Om clubs te verrassen met een cheque, een mooi extraatje voor de clubkas.

Op woensdag 13 juni om 19.00 uur reiken we bij Cafe Sjaen welgeteld 39 cheques voor Neer uit.

 

Klik hierboven voor meer info !

KOM KIJKEN. KOM PROEVEN.

Ja, je leest het goed! We komen langs met een foodtruck. Want naast dat we

verenigingen ondersteunen, leveren we via voeding ook een bijdrage aan een

vitale regio. Duurzame voedselproductie, gezonde voeding en het tegengaan

van voedselverspilling zijn stuk voor stuk thema’s waar we ons ook voor inzetten.

 

BELEEF HET MEE!

Er is dus veel meer te beleven tijdens de Clubkas Roadshow dan het bekend maken  van de bijdrage aan jouw vereniging. Er zijn volop lekkere, gezonde hapjes van  groenten en fruit die het winkelschap niet haalden omdat ze er een tikje anders uitzien én we spelen samen de voedselverspillingsquiz.  

 

Alle reden dus voor jou én de leden van je vereniging om aanwezig te zijn.

Ma 11 juni 2018

Gisteren werd tijdens Gaer door Naer op de parkeerplaats van het huidige sportpark in Neer een bord met de nieuwe naam en het nieuwe logo voor Park Leudal-Oost onthuld. De nieuwe naam is 't Maasveld. Tot voorkort was Park Leudal-Oost de werknaam.  Om 14.00 uur werd letterlijk het doek van het bord getrokken en werd iedereen uitgenodigd om het glas te heffen op deze nieuwe, frisse start. 

Klik op het logo voor een opname via omroep 3ML!

Ook is er een nieuwe website gelanceerd: 

https://www.hetmaasveld.nl/

Zo 10 juni 2018 Gaer door Naer !

Za 9 juni 2018

Optocht communicanten

 

Op zondag 17 juni zullen de communicanten van Neer hun eerste Heilige communie doen. Omdat de restauratie van de kerk in Neer nog niet klaar is, zal de mis om 10.30 in de kerk van Roggel plaatsvinden.

Traditiegetrouw zullen de communicanten rond 9.45 door de fanfare worden afgehaald van de Kwir en in korte optocht via de Engelmanstraat en het kerkplein (SPAR) richting het plein bij de kerk lopen.  Van daar uit zullen de communicanten dan met speciaal vervoer naar de kerk van Roggel worden gebracht.

Het zou erg mooi zijn als er mensen langs de kant staan om de communicanten toe te juichen en uit te zwaaien!

Vr 8 juni 2018

HUIFKARREN TREKKEN DOOR BUITENGEBIED NEER

Komende zondag vindt voor de derde maal 'Gaer door Naer' plaats! 

Dit jaar doen er maar liefst 29 deelnemers mee aan deze dag.

Vanaf het Kerkplein in Neer vertrekt er om 12.00u en 12.15u een huifkar richting het buitengebied van Neer. Deze huifkarren blijven de gehele middag rondes maken in het buitengebied van Neer en zullen dus steeds mensen oppikken uit het dorp bij het Kerkplein.

De huifkarren stoppen op de volgende locaties:

1. Eetcafé 't Raodhoes / Bie ós (vertrek)

2. SalonShop

3. Schutterij Sint Sebastianus Neer

4. Centrum de Lindebloesem

5. Kachelhout Limburg

6. Terras de Rooëjbes

7. Zorgboerderij klooster Keyserbosch

8. Javaro & Geert Graef Constructie en Tuinmachines

9. Cafe Maneslust Biej Mieke

Op iedere locatie kan men opstappen of afstappen. 

De begin (12.00 uur) en eindlocatie (16.30/17.00 uur) is op het Kerkplein in Neer.

Do 7 juni 2018

Wo 6 juni 2018

Onderstaand formulier is bij elke deelnemer te verkrijgen !! 

Ma 4 juni 2018

Zo 3 juni 2018

De Rabobank Clubkas Campagne zit erop. 

De stemmen zijn geteld.

De cheques geschreven. We gaan weer op pad. 

Op weg om jou te ontmoeten.

Om clubs te verrassen met een cheque, een mooi extraatje voor de clubkas.

Op woensdag 13 juni om 19.00 uur reiken we bij Cafe Sjaen welgeteld 39 cheques voor Neer uit.

 

Klik hierboven voor meer info !

KOM KIJKEN. KOM PROEVEN.

Ja, je leest het goed! We komen langs met een foodtruck. Want naast dat we

verenigingen ondersteunen, leveren we via voeding ook een bijdrage aan een

vitale regio. Duurzame voedselproductie, gezonde voeding en het tegengaan

van voedselverspilling zijn stuk voor stuk thema’s waar we ons ook voor inzetten.

 

BELEEF HET MEE!

Er is dus veel meer te beleven tijdens de Clubkas Roadshow dan het bekend maken  van de bijdrage aan jouw vereniging. Er zijn volop lekkere, gezonde hapjes van  groenten en fruit die het winkelschap niet haalden omdat ze er een tikje anders uitzien én we spelen samen de voedselverspillingsquiz.  

 

Alle reden dus voor jou én de leden van je vereniging om aanwezig te zijn.

Za 2 juni 2018

Wat een super leuke opdracht  Accessoires voor Eethuis "De Friedesse Molen" 

mogen verzorgen. 

Dank jullie wel voor jullie vertrouwen Antoine en Linda. 

Wij wensen jullie en jullie team héél veel succes met jullie mooie, nieuwe zaak!! Cindy & Germi.

Natuurlijk sluiten wij als "Gaer nao Naer" ons hierbij aan !

Vr 1 juni 2018