Bezoekers schrijven mei 2022

Do 26 mei 2022

Onthulling ruiterstandbeeld Philips de Montmorency
van beeldhouwer Jos Dirix

 

Tijdens het weekend van de opening van het vernieuwde Kasteelpark Nyenborgh op zondag 5 juni, staat de feestelijk onthulling van het ruiterstandbeeld van de Neerse beeldhouwer Jos Dirix gepland. Een historische stoet trekt voorafgaand door Weert naar het park.

Beeldhouwer Jos Dirix krijgt om 14.00 uur ter plekke het woord ter toelichting van zijn bronzen creatie. ‘De monumentale bronzen Graaf van Horne, die in het verleden woonde in Weert, zal in deze inspirerende historische omgeving een ontmoetingsplek voor de toekomst zijn’, aldus de Stichting Ruiterstandbeeld Philips de Montmorency.

Bronze Story 

L1 ondersteunt dit uniek moment met een herhaling van de uitzending van de documentaire ‘The Bronze Story’. In de documentaire ziet de kijker de parallelle reis te paard van Philips de Montmorency naar Brussel en het voltooien van het imposante kunstwerk  door Jos Dirix. De uitzending is te zien op maandag 6 juni om 09.55 en 15.15 uur.

Het totale feestprogramma van de organiserende Stichting 1568 op beide pinksterdagen is de moeite waard. Met gratis toegankelijke cultuur, klimaatadaptatie en levendige historie zoals een groot historisch kampement. Het ruiterstandbeeld van de hand van Jos Dirix is het zevende ruiterstandbeeld van Nederland.

Wo 25 mei 2022

Het geluk zit Onno van Knippenberg afgelopen tijd wel mee.
Al woont hij nu al een jaar in Tilburg vanwege zijn werk, hij blijft verknocht aan
zijn favoriete sport het beugelen. 

Op 10 april j.l. heeft hij voor ‘Beugelclub Onder Ons’ in de ereklasse het Nederlands kampioenschap behaald.
Samen met Rob Geelen die ook in Tilburg woont komen ze steeds graag terug naar Limburg om hun zo gepassioneerde sport te blijven uitoefenen.

Buiten die prestatie(s)   heeft Onno zijn grote liefde Juliana uit Brazilië gevonden en zijn ze afgelopen zaterdag 21 mei getrouwd.
Dat hij toch met Neer verbonden blijft is wel te zien op een  trouwfoto aan de Maas.
Zijn Juliana is intussen ook bij de beugelwedstrijden van de partij dat genoemd werd bij de huwelijksceremonie.
Heel bijzonder is dat dit de wettelijke bruiloft was in Nederland en in juni nog eens een bruiloft in Brazilië en wat mooi dat twee culturen zich gevonden hebben…..

Zo 22 mei 2022

Melktap Diekerhaof

Wij verkopen vleespakketten van onze eigen gefokte Red Angus runderen. Geboren en getogen in de Neerse graslanden en een korte eerlijke voedselketen. Vlees van hoge kwaliteit en een sublieme marmering wat resulteert in een heerlijk product, vol van smaak! 

Stuur een app of bel naar 06-18410821.
Vraag naar de mogelijkheden en haal snel uw pakket af bij Eetwinkel Ambacht.

Luxe pakket (6kg voor € 100):
- 1kg gehakt (ongekruid)
- 1kg worst (gekruid)
- 6 hamburgers (à 150 gram)
- 500 gram poelet
- 500 gram stooflappen
- 500 gram soepvlees
- 500 gram gemarineerde biefstukreepjes
- 4 biefstuk (à 150 gram)
- 500 gram gemarineerde schnitzels 

Familiepakket (5kg voor €67,50):

- 2 kg gehakt ongekruid (per pond verpakt)
- 2 kg worst gekruid (per pond verpakt)
- 1 kg hamburgers (per 2 verpakt)
Diekerhaof Red Angus, Net get Anges!
Tot ziens op Gendijk 3, 6086 NC te Neer

Vr 20 mei 2022

Di 17 mei 2022

Lindeboom brouwt als eerste
in Nederland op unieke wijze alcoholvrije bieren 

De Limburgse Lindeboom Bierbrouwerij is de eerste brouwerij in Nederland die met behulp van AromaPlus membraamfiltratie bieren dealcoholiseert. Twee nieuwe alcoholvrije bieren zijn gebrouwen met deze installatie: Lindeboom Pilsener 0.0 en Venloosch Wit 0.0. Lindeboom sluit met het brouwen van smaakvolle alcoholvrije bieren aan op de groeiende behoefte en lifestyle van bierdrinkers om bewuste keuzes te maken. 

0.0 verschil

'Smaakvol, goed bier brouwen staat voorop. Met aandacht en tijd bieren brouwen. Dat geldt ook voor onze nieuwe alcoholvrije bieren’, zegt brouwmeester Marko Versteeg. 'De Lindeboom brouwers brouwen dus ook de nieuwe 0.0 bieren op authentieke wijze. Deze bieren worden eerst gebrouwen mét alcohol, waarna de alcohol eruit wordt gefiltreerd. Wat overblijft zijn 0.0 bieren, waarin alle geur- en smaakstoffen behouden blijven. Zo blijven zowel de kenmerkende ronde smaak van Lindeboom Pilsener en het frisse bierkarakter van Venloosch Wit overeind.'

Het Beste Pils van Nederland in een 0.0 variant 

Onlangs is Lindeboom Pilsener door de Dutch Beer Challenge uitgeroepen tot Beste Pils van Nederland. 'Hoe bijzonder is het dat bierdrinkers uitgerekend nu, ook kunnen kiezen voor de Lindeboom 0.0 variant', zegt algemeen directeur Paul Joosten. 'En nadat we begin dit jaar als eerste bierbrouwerij van Nederland het keurmerk Slow Brewer ontvingen, heeft Lindeboom nu alweer een Nederlandse primeur: nieuwe Lindeboom 0.0 en Venloosch Wit 0.0 brouwen met de dealcoholisatie-installatie AromaPlus. Continue innovatie!'

Lindeboom Bierbrouwerij

Lindeboom Bierbrouwerij is een onafhankelijke familiebrouwerij. Anno 1870 gestart in Neer. Deze koninklijke hofleverancier brouwt al vijf generaties bieren onder de merken Lindeboom, Gouverneur en Venloosch. Van oudsher is Lindeboom sterk vertegenwoordigd in de horeca. Lindeboom bieren zijn ook verkrijgbaar door heel Nederland in supermarkten en slijterijen.

Zo 15 mei 2022

Uitnodiging:
Theater voorstelling Zelf Sjöldj.
Woensdag 18 mei is er een Theater voorstelling
in de Haammaeker. Aanvang 14.00 uur.

Een voorstelling over mensen die te maken hebben
met armoede of schulden.
Dit gebeurd door verhalen met een traan,
maar zeker ook met een glimlach.
Toegang is gratis.
Deze voorstelling is mogelijk gemaakt door het oranjefonds
samen met de seniorenvereniging.

Za 14 mei 2022

Vr 13 mei 2022

NATIONALE MOLENDAG
zaterdag 14 en zondag 15 mei

Aankomend weekend is het Nationale Molendag.
Een unieke kans om bijzondere molens te bezoeken
en te luisteren naar de verhalen van molenaars. 

Ook wij stellen in dit weekend de Friedesse Molen open voor publiek.
Kom kijken en genieten van dit bijzondere culturele erfgoed in Neer! 

Of maak een tour langs meer molens in de gemeente.
Kijk hier welke er wanneer geopend zijn: www.molenstichtingleudal.nl

Eten en drinken meenemen hoeft niet, want het terras van de Eetwinkel AMBACHT is uiteraard ook geopend voor een lekkere lunch of een stuk Limburgse vlaai.
Zo ben je heerlijk een dag uit in Hart van Limburg.

Ma 2 mei 2022

VIA: NRC

WANDELHELDIN

De elfjarige Agnes is heldin en wandelgids tegelijk. Ze neemt ons mee op „de allervetste kinderwandelroutes ooit”. Ze banjert door de modder, volgt blotevoetenpaden, hangt aan kabelbanen om sloten over te steken en loopt via wiebelige vlonderpaden over het water.

Agnes is de dochter van wandelboswachter Ellen Luijks en haar man, natuurfotograaf Bob Luijks. Samen beschrijven en fotograferen zij wandelingen door heel Nederland. Met Agnes stelden ze de eerdere Kinderwandelroutessamen en nu De spannendste wandelroutes met kinderen. Luijks is boswachter bij Natuurmonumenten in het Rijk van Nijmegen en werkte als stagiaire bij Staatsbosbeheer. Het echtpaar maakte ook gidsen waarin ze de Bondswandelingen van de ANWB, verschenen tussen 1914 en 1940, nieuw leven inblazen onder de titel Oude Bondswandelwegen. Deze beschrijven routes in Zuid-Limburg, het gebied rondom Nijmegen en het allereerste langeafstandspad (LAW) van Nederland, die van Amsterdam naar Arnhem uit 1914.
„Kinderen vinden wandelen maar saai”, laat Ellen weten in De spannendste wandelroutes met kinderen, en daar wilden zij en Agnes iets aan doen. Voor kinderen tot en met 14 jaar zochten ze naar avontuurlijke routes door heel Nederland met Agnes als proefpersoon. 

Ze beoordeelden 42 routes en geven 35 extra routesuggesties, variërend in lengte van 1 tot 10 kilometer. Bij elke tocht hoort een duidelijke kaart met start- en eindpunt, de aanwezigheid van horeca, of de tocht ook toegankelijk is met een kinderwagen en natuurlijk wat er allemaal te zien en te beleven valt. Speelbossen, speurtochten, natuur speellocaties en stukken van bestaande wandelpaden kunnen onderdeel uitmaken van de kinderroute.

In het gebied Hart van Drenthe loopt het pad Wolvenspoor aan de Olle Hullenweg in Elp met een lengte van 4,1 kilometer. De markering bestaat uit donkere zwerfstenen waarop de witte pootafdruk van een wolf is geschilderd. Die moet je volgen, soms liggen ze wat verscholen, wat het extra spannend maakt. En wie weet houdt een wolf zich wel schuil achter de bomen, want wolven zijn de grens met Duitsland allang overgestoken. Dwars over het pad liggen omgewaaide bomen die voor avontuur zorgen. Eigenaar Staatsbosbeheer haalt ze niet weg, zodat volwassenen én kinderen behoorlijk moeten klimmen en klauteren. Terecht waarschuwt Agnes dat het hier na regenval een „modderbende” kan zijn.

De route van ruim een uur is ongekend gevarieerd en loopt door een gemengd loofbos, over vlonderpaden langs een ven en plots duik je het moeras in. Bomen staan met wortel en al in het water. Het is een voorbeeldige route in een al even voorbeeldige gids.

Kester Freriks