Bezoekers schrijven oktober 2015

31 okt 2015

30 okt 2015

29 okt 2015

Buitengebied Neer krijgt glasvezelaansluiting !!

Klik op bovenstaande afbeelding voor een artikel in Dagblad de Limburger van dinsdag !!

28 okt 2015

Naar aanleiding van foto nr. 913 bij Neer in Beeld van dinsdag 27 oktober 2015, even een toelichting:

Neer krijgt een idylle.

 Hieronder is te lezen hoe dit tot stand is gekomen en wat het precies inhoudt.

Het afgelopen jaar is de gemeente Leudal regelmatig in het nieuws geweest vanwege de bezuinigingen op het gebied van het onderhoud van het openbaar groen. De reacties van veel burgers waren overwegend negatief.

En dat is erg jammer. Want juist ander beleid, ook al komt het voort uit bezuinigingen, schept ruimte en kansen voor de burger om met ideeën en initiatieven te komen om het in de toekomst anders te gaan doen. En dat is precies het beleid wat de gemeente Leudal op dit moment voor ogen staat. Inwoners mogen zich meer en meer afvragen hoe ze door middel van een actieve burgerparticipatie een bijdrage kunnen leveren aan een fijne samenleving in een mooie leefomgeving.

Daarbij is de rol van de gemeente niet meer die van geldschieter en/of uitvoerder, dat is verleden tijd en niet meer haalbaar. De gemeente wil voornamelijk toezicht houden op de uitvoering en geeft aan waar de grenzen zijn van de regels die we met zijn allen hebben afgesproken en hebben vastgelegd in bijvoorbeeld een bestemmingsplan. Het is meer en meer helemaal aan de inwoners zelf. Hoe fijn willen we het hebben?

Een mooi voorbeeld wordt momenteel gerealiseerd om een stukje grond langs de Bergerstraat, gelegen tussen Hanssum, Maasweg en de Bergerstraat. Niet op maar naast het perceel waar tot in de jaren zestig een stortplaats was. Het betreft het gedeelte waar tot in de jaren negentig de volkstuintjes lagen. Afgelopen dagen is hier een toegangspoort geplaatst en zijn er palen geslagen voor een afrastering.

Hier komt namelijk…. een idylle. Vlinders en bijen hebben bloemen nodig. Om nectar en stuifmeel te kunnen vinden en daarmee te overleven. Helaas hebben vlinders en bijen het moeilijk omdat er nog zo weinig bloemrijke plekken zijn. Dankzij “Idylle” komt hier verandering in. De Vlinderstichting en de Nederlandse Bijenhouders Vereniging leggen samen met veel vrijwilligers idylles aan voor meer kleur in het landschap. Grote bloemrijke plekken in de stad, het buitengebied of langs sloten of wegen. Heerlijke plekken om te wandelen en te genieten. (Bron: http://www.vlinderstichting.nl/idylle/)

Ook in het Deltaplan tegen de Bijensterfte wordt aangegeven dat er dringend behoefte is aan meer bloemen in onze directe woon-en leefomgeving. De tuinen van veel mensen zijn dicht gelegd met stenen en vaak veranderd in “groene woestijnen” met veel gras en geen bloemen. Door idylles aan te leggen wordt een bijdrage geleverd aan het verkrijgen van duurzame en vitale bijenvolken.

In Neer wordt deze idylle gerealiseerd in nauwe samenspraak tussen leden van Imkervereniging Roer- en Leudal, de gemeente Leudal en particulieren. Het perceel van ongeveer 2500 m2 zal verdeeld worden in een bloemenweide, een stukje houtopslag, ruigte en hoog gras. Door een uitgekiend beheer zal Neer verrijkt worden met een stuk groen wat het landschap zal verrijken.

Afgelopen voorjaar werd het perceel in bruikleen gegeven door de gemeente en is er begonnen met de aanleg. Bramenstruiken werden deels gesnoeid, ongewenste boompjes en struiken werden verwijderd, lang gras is gemaaid en er werd op een klein stukje een bloemenmengsel ingezaaid. Tevens werd er de eerste bijenkast geplaatst. Ook werd de wegberm vrij gehouden van zwerfvuil en werd het gras wekelijks gemaaid rond de bank langs de Bergerstraat. Een plekje waar vaak wandelaars en fietsers graag even uitrusten.

Aankomende winter zullen de adviezen van de Stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen, met betrekking tot het maaibeheer, door de Imkervereniging verder worden uitgewerkt. Ook zal een beplantingsplan worden opgesteld waarin bloemen, struiken en bomen worden opgenomen die ideaal zijn voor bijen. In december zal een definitieve bruikleenoverkomst getekend worden tussen de gemeente Leudal en de Imkervereniging Roer- en Leudal waarin een en ander is vastgelegd.

Voor alle partijen zal het uiteindelijk een win-winsituatie worden. Het ligt in de bedoeling om te zijner tijd het perceel open te stellen voor het publiek door er een wandelpad aan te leggen. (Honden zijn helaas NIET toegestaan.) Kortom: een mooi voorbeeld hoe het ook kan, zonder dat er ingewikkelde procedures nodig zijn, dure adviesbureaus of lastig te financieren ideeën. Zonder dat het de gemeenschap geld kost, zal het iets gaan opleveren. Beter kan het niet worden!

Ondergetekende is als directe buurtbewoner betrokken bij deze ontwikkelingen. Heeft u vragen, suggesties of opmerkingen, dan kunt u contact opnemen.

Twan Stemkens

Maasweg 7

6086 CA  NEER

06 – 36 08 25 36

 

27 okt 2015

Heemkundevereniging OOS NAERFoto-expositie "NAER en de Maas"

 druk bezocht

Al voor de officiële opening zondagmorgen waren de eerste belangstellende bezoekers al aanwezig in zaal.

Bij de opening om 11.00 uur, door wethouder Paul Vogels d.m.v. het luiden van de bel van de veerman, was het al lekker druk. En dat bleef het tot het einde.

Vele dorpsgenoten en oud dorpsgenoten hadden de weg gevonden naar De Haammaeker en de gelegenheid aangegrepen om samen te mijmeren over het verleden. 

Een veel gehoorde opmerking was dan ook "kijk daar, wist je dat nog".

   

Heemkundevereniging OOS NAER kan terug kijken op een geslaagde expositie en dankt iedereen voor het bezoek.

Red: As Gaer nao Naer wille wae auch alle miense danke veur heur POSITIEVE reactie's (via oose mail) op dees expositie !!

Complimente aan "Oos Naer" !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 

26 okt 2015

Onder perfecte weersomstandigheden ,

vond gisteren het kampioenschieten van de “Aoj Sjutte” plaatss !

Na een super strijd op de klein bolkes mocht Mieke van Cafe Maneslust , 

de Maneslust wisselbeker uitreiken aan voorzitter Wiel Derikx , als winnaaar 2015 !!

25 okt 2015

Herfstnummer “Rondom het Leudal”  no.159 is uit!

Het herfstnummer 2015 van het kwartaaltijdschrift Rondom het Leudal, uitgegeven door de Studiegroep Leudal,  is verschenen. 

Zoals gebruikelijk  heeft de redactie gezorgd voor een zeer gevarieerd nummer met tal van artikelen o.a. :

-Jacques Beelen komt via een oude gedenksteen op het kerkhof van Heythuysen op het  spoor van  het Van Laer’s Fonds, ontstaan in 1881.

-In 1869 werd de laatste wolf in Nederland geschoten, in Schinveld. Ellen Luijks meent, dat op niet al

  te lange termijn de wolf weer terug is in Nederland, misschien wel in het Leudal.

- Onder de titel “Het topje van de Heijtsberg” beschrijft Dion Stoop op zeer gedetailleerde wijze  de 

  vindplaats van artefacten op de Heijtsberg te Heibloem.

-Stadsdichter Frits Criens neemt deze keer het Monument van de verdraagzaamheid in Haelen onder

 zijn dichterlijke loep. 

-Ook bij het Leudalmuseum is een luisterplaats van de Liberationroute ingericht, die wordt 

 beschreven door Hugo Levels.

-In de jaren vijftig ontstond de Koude Oorlog, waarbij op 1 mei 1950 het Korps Luchtwachtdienst

 werd opgericht, die vijandelijke vliegtuigen moesten gaan volgen, die in Nederland binnendrongen.

 Hiertoe werden op hoge plekken uitkijkposten ingericht, zoals op het dak van het gemeentehuis in

 Heythuysen. Hugo Levels schreef er een interessant artikel over.

-Jan Hanssen gaat verder met zijn serie brieven, die dorpsgenoten uit Neer aan zijn vader Sjra      schreven, toen hij in Indië zijn diensttijd vervulde.

-Thijs Zeelen beschrijft het weer in de lente en de zomer, waarbij hij ook een interessante terugblik geeft op het weer van 100 jaar geleden tijdens het 1e jaar van de Eerste Wereldoorlog..

Het geheel is verlucht met een ruim dertig foto’s en illustraties.  

Hebt u belangstelling voor de historie en de natuur in het Leudalgebied dan kunt u voor slechts 15 euro met ingang van 2015 abonnee worden. Als welkomstgeschenk  ontvangt u gratis alle nummers, die in 2014 zijn verschenen. 

U kunt zich opgeven als abonnee per email via rondomhetleudal@studiegroepleudal.nl of telefonisch via administrateur Peter Terstappen 06-53530871 of via redactievoorzitter Frits van Horne 0475-593767. 

24 okt 2015

VANDAAG GAAN WE WEER FEESTEN IN NAER !!!

                            

WIJ HETEN U ALLEN WELKOM ...................

23 okt 2015

Top 1 Toys Coenen opent haar vernieuwde winkel!

Meer dan 60 jaar geleden opende de familie Coenen haar winkel aan de Molenweg te Roggel. 

3 verbouwingen verder zijn we uitgegroeid van een kleine dorpswinkel tot de speelgoedwinkel in de regio Leudal en ver daarbuiten. 

Daarom willen we graag onze opening met jullie allen vieren. Iedereen is van harte welkom op zaterdag 24 & zondag 25 oktober om een kijkje te nemen in onze vernieuwde winkel. 

Wie feest heeft trakteert!

Onze 3e verbouwing is klaar. We zijn weer een stukje groter. Top 1 Toys Coenen opent haar gloednieuwe Legoshop! Natuurlijk gaan we hier niet geruisloos aan voorbij. 

- Tegen inlevering van deze kortingsbon ontvangt u 20% korting op 1 artikel naar keuze.  - Voor elk kind is er tijdens onze opening een leuke verrassing! 

- Doe mee aan onze Lego & Playmobil raadwedstrijd! 

Benieuwd? Top 1 Toys Coenen verwelkomt u allen 

op zaterdag 24 & zondag 25 oktober!

Top 1 Toys Coenen net even meer net even anders! 

22 okt 2015

21 okt 2015

A.s. zaterdag 24 oktober halen we het Oktoberfest naar Neer! 

Dan is het de beurt aan de enige echte DIETER KOBLENZ!

Kom jij op deze avond in Oktoberfest stijl naar discobar Toedem? 

Dan maak je kans op mooie prijzen! Party Party Hopsasa!

Toegang vanaf 16 jaar - legitimatie verplicht - entree €5,- (inclusief garderobe).

20 okt 2015

NIEUW :

Bij HAARMODE van HERPEN 

zelf online een afspraak maken.

 

Haarmode van Herpen op het moment dat het jou het beste uitkomt.

 

Je kent het vast, je kijkt in de spiegel en denkt ineens: ik moet NU naar de kapper.

De oplossing:

Online vanuit je luie stoel een afspraak maken bij 

Klik hiernaast voor het maken van een afspraak.Met vriendelijke groetjes

Haarmode van Herpen

William van Herpen

Bergerstraat 9  6086bl  Neer

0475-597097

16 okt 2015

Pompoen-Tuin bij Huys en Hof geopend

Tot en met zaterdag 7 november is er Pompoen-Tuin bij Huys en Hof, Christien Reinders, Holstraat 19 te Buggenum. De tuin is elke dag, behalve zondag, geopend van 10.00 tot 17.00 uur. 

De romantische tuin rondom een oude gevelboerderij (5000 m2) is dan extra aangekleed met prachtige herfstdecoraties met onder andere pompoenen, kalebasjes en andere herfstvruchten en materialen. Men vindt er meer dan 150 soorten pompoenen en sierfruit. Ook zijn er vele soorten deco-komkommers aanwezig. De toegang is gratis. Voor meer informatie: 

http://www.christienreinders.nl 

15 okt 2015

Zijn jullie er klaar voor? 

Lederhose gekocht? 

Weekendmodus al (bijna) aan? 

Dan tot zaterdag, 

op het Oktoberfest bij Cafe Otje! 

Mis het niet !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

14 okt 2015

A.s. vrijdag 16 oktober zijn wij gesloten vanaf 17.00 uur.

Zaterdag 17 oktober normaal geopend vanaf 13.00 uur.

Data om te reserveren:24 oktober :Twenty Sicks

27 december Lung Juhn

I

In de planning: The Doors: By Stan Peeters

13 okt 2015

IKL voert werken uit in Leudal

Vorige week is IKL gestart met de uitvoering van diverse projecten in de omgeving van Haelen en Neer. Het gaat onder andere om het uitvoeren van hakhoutbeheer, het opschonen van een bospoel en het omvormen van bospercelen door niet-inheemse soorten te verwijderen. 

De uitvoering van deze werken gaat twee maanden duren.

Gemengd bos Heideweg

Aan de Heideweg, tussen de Heldenseweg en het Afwateringskanaal, ligt een gemengd bos van anderhalve hectare. Het is vrij open bos met een menging van voornamelijk zomereik en grove den, maar ook Amerikaanse vogelkers en Amerikaanse eik. Deze twee laatste soorten horen van nature niet in onze omgeving thuis en worden nu verwijderd.

Loofbos Kookepan

In dit loofbos aan de Kookepan ten noorden van Neer ligt een bospoel met een opvallende vorm. Aan één van de smalle kanten van de ovale poel zitten twee uitlopers vast die naar elkaar toe lopen. Het stukje land dat ze omvatten heeft de vorm van een rond eilandje (pan) met een smalle verbinding (steel). Met zekerheid valt er niets te achterhalen over het ontstaan en het gebruik van deze poel, maar het vermoeden bestaat dat het een eendenkooi is geweest. Eendenkooien komen vooral veel voor in het westen van ons land waar ze gebruikt werden om eenden te vangen. Nadat een toegang tot de bospoel is vrij gezaagd laat IKL deze poel met een mobiele kraan opschonen. Slib en blad van vele jaren wordt uit de poel verwijderd.

Het bos bestaat uit zes percelen. Het Koninklijke Schuttersgilde St. Lambertus uit Helden voert zelfstandig het beheer op hun perceel uit; indien gewenst kunnen ze voor advies en begeleiding een beroep doen op de stichting IKL. Met de overige vijf eigenaren is afgesproken dat IKL zorg draagt voor het beheer. In het bos worden niet-inheemse soorten als Amerikaanse vogelkers, Amerikaanse eik en esdoorn verwijderd. In de randen wordt hakhoutbeheer uitgevoerd. Dit betekent dat het overgrote deel van de bomen en struiken wordt afgezaagd met als doel dat ze opnieuw uitlopen. De uitlopers vormen in een aantal jaren een dichte struikenrand die erg aantrekkelijk is voor onder andere insecten en zangvogels. In de noordrand wordt hakhoutbeheer uitgevoerd over een breedte van 30 meter, in de zuidrand over een breedte van 10 meter.

Loofbos Kanaaldijk

Naast het Afwateringskanaal, dicht bij de Napoleonsweg, ligt een eikenbosje. Ongeveer de helft van de eiken in dit bosje wordt geveld met als doel dat ze weer uitlopen en zo na verloop van jaren een dichte struiklaag vormen. Om de variatie te vergroten worden struiksoorten als hazelaar en vuilboom bijgeplant. Bomen met holtes worden niet geveld, want die zijn in trek bij holenduiven en vleermuizen.

Omvorming bospercelen Leudal

Meerdere eigenaren werken graag mee aan het realiseren van natuurlijker bossen. Een eigenaar van drie kleine bospercelen nabij de Speckerweg in Haelen wil graag Amerikaanse eik en Amerikaanse vogelkers laten verwijderen. Een bosperceel van ruim vier hectare bij het Langeven ten westen van Haelen bevat naast grove den, zomereik en berk ook diverse niet-inheemse soorten, zoals Amerikaanse vogelkers, Amerikaanse eik en esdoorn. Met het verwijderen van deze niet-inheemse soorten is recent gestart. Binnenkort wordt vergelijkbaar werk uitgevoerd in twee bospercelen nabij Overhaelen. Deze percelen hebben samen een omvang van bijna vijf hectaren. De te verwijderen soorten zijn hier Amerikaanse vogelkers en esdoorn.

Contactpersonen:

Bèr Houben, regiomanager, telefoon 0475-386439

Jan Leunissen, projectleider, telefoon 0475-386438

 12 okt 2015

Najaar: oogst, 

regen en modder op de weg

 

 

Het hoort er allemaal bij, maar het is verraderlijk voor de verkeersdeelnemer. In de oogstperiode komt er veel modder op de wegen door landbouwvoertuigen die af en aan rijden van het land. Wegen kunnen daardoor modderig worden, waardoor er risico ontstaat op slipgevaar.

Om ongelukken te voorkomen, is het van belang dat agrariërs het verkeer er op wijzen alert te zijn op de modder. Daarnaast is het ook de verantwoordelijkheid van de veroorzaker om de weg zo spoedig mogelijk weer schoon te maken.Tip voor andere weggebruikers

In september, oktober en november rijden er meer landbouwvoertuigen op de openbare weg dan anders. Breng begrip op voor de landbouwers die hun oogst moeten binnenhalen en hou rekening met het extra verkeer dat hierdoor ontstaat. Een beetje hoffelijkheid kan wonderen doen. Wees voorbereid op eventueel vuile wegen in gebieden met veel landbouwbedrijven en/of velden. Pas uw snelheid aan!

11 okt 2015

Klik op de afbeelding hieronder, voor een promo filmpje via Bep Korten !!

09 okt 2015

08 okt 2015

Alweer een top band Biej Mieke!

Afkomstig uit de regio Eindhoven , maar treden op door heel Nederland en vele optredens over de grens

Zaterdag 24 oktober komen ze het dak eraf spelen in Neer 

(café Maneslust Biej Mieke)

Eigenzinnige covers..Rock ‘n Roll, Blues, Rockabilly, Americana.. Energiek, dynamisch, intens en vol passie!“Wie beweert dat akoestisch niet rock and roll is, heeft Twenty Sicks nog nooit aan het werk gezien.” (3VOOR12)

Met ruim 100 shows per jaar zijn de mannen van Twenty Sicks hard op weg naam te maken op de Nederlandse podia. De aanstekelijke mix van omgebouwde covers wordt met veel passie neergezet en laat het publiek geen moment stilstaan. Goede muziek, daar draait het om: No nonsense, Rock & Roll!

Twenty-Sicks stond ondermeer op Solar Weekend, Paaspop, Festyland en in 3fm’s Glazen Huis. Ook was Twenty Sicks al eens te zien in het voorprogamma van de Golden Earring en Blof. Bovendien werd een eigen nummer van Twenty Sicks in 2014 op single uitgebracht door niemand minder dan Waylon. ‘Grasping Song’ haalde de 14e plaats in de Top 30.

07 okt 2015

Komende zaterdag is Discobar Toedem wederom geopend. 

Speciaal op deze avond: 

SOURZ 2 stuks voor maar 1 muntje!

Legitimatie verplicht - Toegang vanaf 16 jaar!

05 okt 2015

04 okt 2015

Gistermiddag enkele foto ' s genomen b.g.v. de familiedag van 't Naers Peloton.

 Ongeveer 20 kinderen deden mee aan de mountainbike - jeugd clinic. 

Daarna startte de ploegentijdrit in het buitengebied van Neer.

Gr. Fred

03 okt 2015

02 okt 2015

Profiteer van vrijdag t/m woensdag van onze verbouwingskoopjes.

Top 1 Toys Coenen is binnenkort een stukje groter.

Wij hebben dan een eigen Lego shop!

Meer weten? Bekijk onze website 

door op de poster

hiernaast te klikken !

***************************************

Gemeenschapshuis de Haammaeker is met spoed op zoek naar nieuw barpersoneel.  Wat vragen wij?

-Ervaring in de horeca

-Certificaat Sociale Hygiëne (of bereid zijn deze te behalen)

-Enkele avonden per week en soms in het weekend werken

-Flexibele werkhouding

Wat bieden wij?

-Functiegroep 1 horeca cao

-Nul uren contract

-Een enthousiast team

Werktijden

-Maandagavond van 20:15 – 00:30 uur (Vanaf 16 november)

-Woensdagavond van 19:00 – 00:30 uur (Vanaf 21 oktober)

-Vrijdag  van 19:30 – 00:30 uur (Vanaf 20 November*)

Interesse?

Neem dan contact op met

Marianne Pouls (06 – 43 47 66 33)

of stuur een email naar: 

marianne.pouls@haammaeker.nl

 

01 okt 2015