Bezoekers schrijven september 2022

Zo 25 sept 2022

Zaterdagavondactiviteiten
café Sjengske starten weer


In oktober gaan de zaterdagavondactiviteiten in café Sjengske (D’n Haammaeker) weer van start. Tot en met januari 2023 wordt er elke maand één (muzikaal) optreden, presentatie of andere activiteit georganiseerd. Op zaterdagavond, 8 oktober bijten ‘De Troubadoers van Keyserbosch’ het spits af. Lei Houben en Gert Gielen (met gitaar) zingen liedjes vanaf de jaren ‘50/’60 van de vorige eeuw tot nú. Vooral liedjes, die bijna iedereen kent en kan meezingen. Hun optreden begint om 20.30 uur. Je bent van harte welkom!

Kalender

De kalender van zaterdagavondactiviteiten
in café Sjengske ziet er als volgt uit.

- Zaterdagavond, 8 oktober 2022:
‘De Troubadoers van Keyserbosch’.
- Zaterdagavond, 5 november 2022:
Thais koken en eten (vooraf inschrijven).
- Zaterdagavond, 3 december 2022:
Reiservaringen van fietsreiziger Henk van de Bool.
- Zaterdagavond, 14 januari 2023:
Alles wat je wil/moet weten over design.
Meer informatie volgt!

Ma 19 sept 2022

Zo 18 sept 2022

Do 15 sept 2022

Woe 14 sept 2022

Za 10 sept 2022

Galerie Hebben opent zijn deuren op zondag 11 september 2022  en doet mee aan de KUNSTFIETSROUTE van Roggel en Neer.

 De volgende exposanten tonen er hun werk.

Tiny Hebben           schilderen
Ruud Hehanussa    keramiek
Pierre Jetten           grafiek
Marion Laudy         schilderen
Trees Simons          sculpturen 

De openingstijden zijn van 11.00 tot 17.00 uur.
Voor verdere informatie,  zie ook de website www.kunstencultuurleudal.nl

Do 08 sept 2022

Bridge Uw nieuwe hobby?
Ben je toe aan een nieuwe UITDAGING, een nieuwe Hobby misschien een nieuwe PASSIE,  lees dan verder……….
Onder de vleugels van de Bridgeclub Neer wordt een beginnerscursus bridge gestart op
Woensdag,21 september 2022 om 19.30 uur.

Bridgedocent:   Han de Haas

Locatie :       Gemeenschapshuis  “De Roffert”   Berikstraat 11 Buggenum

Eerste les  : 21 september 2022  19.30 – 21.30 uur (geheel vrijblijvend)

Vervolg :          12 lessen , data in overleg met de cursisten en docent, 

       steeds op de woensdagavond

Kosten :         € 115  voor 12 lessen en lesmateriaal

De opzet is om de lessen voor beginners synchroon te laten lopen met de clubavond van de Bridgeclub Neer, zodat de leden van onze club, indien gewenst, kunnen assisteren en als mensen later zoveel plezier blijken te hebben in dit spelletje zij de weg naar de” Roffert” reeds gevonden hebben.

De docent begint elke les met een kort gedeelte theorie en daarna vooral veel praktijk, zodat de cursisten al na 4 lessen thuis aan het bridgen kunnen gaan.

Na 12 lessen kun je dan beslissen om in clubverband (onder begeleiding !!!!!!) door te gaan , liever thuis te blijven bridgen of online je bridgekunsten te gaan vertonen. Mogelijkheden te over.

Wij hopen beginners te laten ervaren dat  bridge geen suf spelletje is. Je moet er je hersens voor gebruiken en…….er wordt over de hele wereld gebridged door scholieren van 12 jaar maar ook door senioren van  ver boven de 80.

Misschien dat bridge ook  het imago heeft bloed serieus te zijn en dat er niet gelachen mag worden, kom maar ervaren, dat deze uitspraken niet kloppen.

Tot slot is altijd tijd over, op deze locatie, om na afloop van elke les  en ook van de  clubavond uitgebreid van gedachten te wisselen over wat je wel of niet had moeten spelen.

Mocht je de  uitdaging aan durven om te starten in de beginners cursus, 

dan kun je je aanmelden via de  mail : tc@bcneer.nl

Telefonisch bij Gerrit Derikx (voorzitter)  06 29534401

Aanmelden bij Han de Haas, de bridgedocent is ook mogelijk: handehaas@gmail.com

Iedereen zal begrijpen dat deze uitnodiging geldt voor ALLE inwoners in de regio of je nu in de gemeente Leudal woont of in Peel en Maas.

Zo 04 sept 2022

Achteróm is kèrmis 

Deze lezing wordt verzorgd Hugo Luijten. Hugo Luijten (1969) is historicus en schrijver en woont in Antwerpen. Regelmatig publiceert hij over geschiedenis, heemkunde en dialecten. In 2017 kwam zijn debuutroman ‘Offer voor een verloren zaak’ uit, waarna er nog meerdere zouden volgen. 

Onlangs won hij met zijn kortverhaal Handbagage de Zilveren Strop 2021. Ook geeft hij vaak op L1 zijn visie voor historische onderwerpen.
Hugo is een kleinzoon van Tjeu van Sjoekoeab oet de Steeg en heeft meegeschreven aan het spektakelstuk De Zwarte Grens.

Thema: Achteróm is kèrmis.

Kèrmis is – same mèt de vastelaovendj – aantoeanbaar Limburgs aodste dörpsfestiviteit die nog altied in ieëre gehaoje waerdj.
In dees laezing, geit Hugo ’t höbbe äöver aoj kèrmisgebroeke, toet begin van de 20e ieëw.                                                                                                  

In ’t twieëdje deil nao de pauze, geit ’t äöver de kèrmis in Naer eindj 19e ieëw, aan de handj van aoj gezètte-artikele. Ouch zal hae mèt twieë primeurs kome, woeavan toet op heden nemes get vanaaf wós!

Wederom een lezing die direct te maken heeft met onze eigen geschiedenis. Op woensdag 21 september aanvang 20.00 uur in gemeenschapshuis D’n Haammaeker, Hoogstraat 2 te Neer.


Za 03 sept 2022

Ook dit jaar zijn er diverse waarderingsmogelijkheden voor mantelzorgers. Een mantelzorger biedt langdurig en intensief zorg aan een partner, familielid, buur of vriend. Ken jij een mantelzorger? Wijs hem/haar dan op de waarderingsmogelijkheden.

De mantelzorgattentie kun je vóór een mantelzorger aanvragen. Dus ook bijv. als zorgaanbieder of betrokken organisatie, kun je een mantelzorger opgeven voor de mantelzorgattentie. Hoe dit alles werkt, lees je hieronder:

KLIK OP DE BETREFFENDE AANVRAAG EN 

WIJ LINKEN U RECHTSTREEKS DOOR NAAR DE GEMEENTE!!


Het verschil maken

‘Mantelzorgers zorgen onvoorwaardelijk voor een naaste. Zij maken het mogelijk dat iemand die langdurig ziek is of een beperking heeft zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen. We vinden het belangrijk dat deze inzet wordt gewaardeerd, omdat deze vorm van zorg niet vanzelfsprekend is, maar in het dagelijkse leven wel het verschil maakt. Informele zorg wordt in de toekomst steeds belangrijker,’ zegt wethouder Huub van Helden. In Leudal zijn meer dan 10.000 mantelzorgers actief die zich structureel voor een ander inzetten, waarvan er meer dan 1000 zwaarbelast zijn.

Mantelzorgcompliment

Eén van de manieren waarop de gemeente waardering toont, is door het aanbieden van een mantelzorgcompliment. Dit is een symbolisch bedrag van €50,- dat de gemeente beschikbaar stelt voor inwoners die mantelzorg ontvangen. Het compliment kan worden aangevraagd door of namens iemand die zorg ontvangt. Het compliment wordt uiterlijk in de maand december uitbetaald aan degene die zorg ontvangt. Deze bepaalt vervolgens zelf op welke wijze het compliment besteed wordt om de mantelzorger(s) te bedanken.

Mantelzorgattentie

Daarnaast kent de gemeente Leudal de mantelzorgattentie. Dat is een presentje dat iedereen voor een mantelzorger kan aanvragen. De attentie is een onderdeel van de Dag van de Mantelzorg en wordt met een persoonlijke boodschap rond 10 november bij de mantelzorger thuisbezorgd. Degene die zorg ontvangt, dient in de gemeente Leudal te wonen. Een mantelzorger hoeft dat niet.

Gratis activiteit

Op de Dag van de Mantelzorger worden mantelzorgers in het zonnetje gezet. In Leudal vinden dan twee activiteiten plaats: een wandeling met lunch (09.15 - 13.30u bij St. Elisabethshof in Haelen) en een avond voor mantelzorgers (19.00 - 22.00u) om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. Mantelzorgers kunnen gratis deelnemen aan één activiteit naar keuze

Aanvragen en aanmelden

Aanmelden voor de activiteit en het aanvragen van het mantelzorgcompliment en de mantelzorgattentie kunnen van 1 september t/m 30 september 2022 digitaal: www.mantelzorgleudal.nl

Hulp bij het aanmelden nodig? Neem dan contact op met de gemeente via telefoonnummer 0475-85 9000.

Vr 02 sept 2022

Ans Houben exposeert tijdens Open Monumentdagen
in de Friedesse Molen

Kunstenares Ans Houben exposeert met haar schilderijen tijdens de Open Monumentendag op 10 en 11 september in de Friedesse Molen en het molenaarshuis in Neer.

Bij Ans Houben, van oorsprong Neerse, zit de interesse in tekenen en schilderen er al vanaf kinds af aan in. Pas op latere leeftijd volgde de Academie voor de Schone Kunsten. Haar werken zijn kleurrijke en levendige landschappen en bloemen, afgewisseld door sprankelende portretten en rustige schilderijen. Ze schildert in diverse thema’s en stijlen, maar streeft naar kunstwerken die het “leven” aanspreken. Schilderijen waar je met plezier naar kijkt en die nooit vervelen.

Bij de Friedesse Molen zal er een combinatie van haar werk te zien zijn, zowel landschappen, portretten van straatkinderen, aangevuld met andere werken, zodat de diversiteit van het werk van Ans goed te zien is. De Friedesse Molen is op 10 september geopend van 11 tot 16 uur en op 11 september van 11 tot 19 uur in verband met de Molenfeesten en Kunstfietsen Leudal.

Molenfeesten bij de Friedesse Molen
Op zondag 11 september vinden bij de Friedesse Molen in Neer de Molenfeesten plaats. Een grote feestdag met een markt met streekproducten, demonstraties van ambachten en uiteraard kan er volop gegeten en gedronken worden.

Bourgondische cultuurhistorie

Meer dan ooit zijn de Friedesse Molen en het molenaarshuis de plek waar cultuurhistorie en bourgondisch genieten elkaar ontmoeten. Zowel de liefhebbers van erfgoed en als van kunst kunnen hun hart ophalen, want de Friedesse Molen is onderdeel van zowel de Kunstroute Leudal als van Open Monumentendag. Die dag proef je dan ook de sfeer van een unieke historische watermolen, bekijk je de kunstwerken van Ans Houben en lekkerbekken smullen van de lokale streekproducten bij Eetwinkel AMBACHT. Op het terras aan het water geniet je van deze bijzondere plek.

Molenfeesten

De Friedesse Molen is dan ook de uitgelezen plek voor de Molenfeesten. Op zondag 11 september laten de Friedesse Molen en Eetwinkel AMBACHT je tussen 11 en 19 uur genieten van het bourgondische leven. Er is van alles te beleven, een gezellige kraampjesmarkt met streekproducten, expositie van Ans Houben in de watermolen, diverse demonstraties van ambachten, vertier voor de kinderen, genieten van de lekkerste lokale lekkernijen, picknicken op een dekentje. Wil je de omgeving verkennen, dan liggen er wandel- en fietsroutes voor je klaar. De Molenfeesten zijn een feest voor het hele gezin!

Houd zondag 11 september tussen 11 en 19 uur vrij in je agenda!
Dan organiseren de Friedesse Molen en Eetwinkel AMBACHT de Molenfeesten. Kom op de fiets in verband met beperkte parkeergelegenheid. 

Ma 19 sept 2022